Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Μικρό σχόλιο για την καθυστέρηση των δόσεων και για τις προτεινόμενες λύσεις για επίλυση της κρίσης / Πως κάποιοι επωφελούνται από την κρίση (το παράδειγμα της IKEA)

Ζούμε ένα απίστευτο θέατρο του παραλόγου τον τελευταίο καιρό...Από την μία λαμβάνονται δεκάδες μέτρα - άνευ Βουλής και εκλογών, ψηφίζονται Μνημόνια τα οποία άλλα λένε και άλλα εφαρμόζονται και από την άλλη, ενώ η τρόικα διαπιστώνει ότι "το πρόγραμμα δε βγαίνει", οι δανειστές μας αδυνατούν να βρουν μια λύση που - έστω και για τα μάτια του κόσμου - θα δώσει μια νότα αισιοδοξίας στους ιθαγενείς της χώρας μας, στις αγορές και κυρίως στην Ευρωζώνη. Η δική μας εκπροσώπηση μηδαμινή και ισχνή, χωρίς να υπάρχει μια σαφής θέση για το τι ΘΕΛΟΥΜΕ και ΕΠΙΖΗΤΟΥΜΕ. Δεν έχουμε ένα πλάνο για τίποτα, ούτε και για το πως θα λυθεί το πρόβλημα. Περιμένουμε άλλους να πάρουν αποφάσεις, ενώ αυτές πρέπει να ληφθούν και από εμάς.

Τα όσα ακούγονται βέβαια ως πιθανές λύσεις είναι το λιγότερο τραγικά. Αντί για ένα νέο "κούρεμα" ομολόγων - που αυτή τη φορά τις κεντρικές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ - ακούμε για νέα επίθεση στους "ιδιώτες" πράγμα που πρακτικά σημαίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (από την τσέπη μας φυσικά και με νέο δανεισμό), νέα μείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων και φυσικά νέα μείωση στο χαρτοφυλάκειο των μικρο-ομολογιούχων (οι οποίοι θα πάρουν τα χρήματά τους λίγο πριν την Δευτέρα Παρουσία). Ακούμε για μείωση των επιτοκίων ως μια "φοβερή ιδέα" λες και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει εξ αρχής, αντί να πληρώνουμε 5-5,5% σε χρήματα που "οι φίλοι μας" είχαν πάρει με 2-2,5%.  Ακούμε για μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής (με τους ίδιους όμως όρους) πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερος δανεισμός και για περισσότερο χρονικό διάστημα...Κοινώς ο καθένας λέει ό,τι θέλει και λογαριασμό δε δίνει.

Την ίδια ώρα, τα κλειδιά της χώρας έχουν παραδοθεί στο εξωτερικό και το ερώτημα παραμένει. Λύση ζητάμε, αλλά για ποιούς; Η κάθε μια πλευρά (ΔΝΤ και Ευρωζώνη) κοιτάει το δικό της συμφέρον και εμείς το ταβάνι περιμένοντας...Βέβαια ό,τι και ν' αποφασιστεί για τα εγχώρια ΜΜΕ και την κυβέρνηση θα είναι επιτυχία. Ακόμα και αν δεν είναι...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Το είδαμε και αυτό στην Ελλάδα του σήμερα - ένδειξη για το που έχουν φτάσει τα πράγματα - απεργία στο ΙΚΕΑ! Συγκεκριμένα, το πρωί της Τρίτης, οι υπάλληλοι αποφάσισαν εξοργισμένοι να κατέβουν σε απεργία, μετά την απόφαση της ιδιοκτησίας να προχωρήσει σε περικοπές ύψους 11% στους μισθούς τους καθώς και στην κατάργηση των επιδομάτων γάμου και ταμείων. Καλούνται να υπογράψουν νέες, ατομικές συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι είχαν ενημερωθεί για περικοπές ύψους 8% και πληροφόρησαν τη διοίκηση ότι θα προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας.
Αμέσως μετά έμαθαν από τη διοίκηση ότι τελικά, οι περικοπές θα φτάσουν το 11%. Σημειώνεται ότι η "Ikea International" το 2011 άνοιξε επτά νέα καταστήματα, αγγίζοντας τα 287 συνολικά και παρουσίασε καθαρά κέρδη 2,97 δισ. ευρώ από 2,69 δισ. ευρώ το 2010. Στα παραπάνω έχει ενδιαφέρον να προσθέσει κανείς την επιστολή εργαζομένου στο ΙΚΕΑ η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του δράματος  (η επιστολή πρωτοαναρτήθηκε στο blog του "Ναυτίλου"): "Είμαι εργαζόμενος στα ΙΚΕΑ. Η εταιρεία μου ΙΚΕΑ – HOUSEMARKET AE υπό το καθεστώς απειλών προχωρά από σήμερα, κατά τη γνώμη μου, παράνομα σε υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις μισθών. Παράνομα, καθώς οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που έχουμε ήδη μας κατοχυρώνουν σύμφωνα και με την εγκύκλιο 4601/304 12.3.2012 του Υπουργείου Εργασίας ως προς τις ελάχιστες αμοιβές μας που καθορίζονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη μας ο εργοδότης θα μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση με του νέους μνημονιακούς νόμους. "Σύμφωνη γνώμη" όμως δεν μπορεί να υπάρξει με απειλή απόλυσης αν δεν υπογράψουμε.
Αναλυτικά, για το τι ισχύει νομικά έχω αναρτήσει στη σελίδα μου στο facebook. Επιπλέον,  η εταιρεία πραγματοποιεί κέρδη ενώ έχει προχωρήσει σε μια πολύ ύποπτη συναλλαγή με Οφσόρ εταιρεία της Κύπρου. Συγκεκριμένα:
1. Όπως αναφέρει η εταιρεία σε δελτίο τύπου που εξέδωσε σχετικά με τα αποτελέσματα εξαμήνου:
"Η λιανική οικιακού εξοπλισμού ΙΚΕΑ, παρά τον έντονο πτωτικό ρυθμό στην αγορά του επίπλου και των ειδών οικιακού εξοπλισμού στην Ελλάδα για τέταρτη συνεχή χρονιά, πέτυχε αύξηση μεριδίου αγοράς με πωλήσεις 122,7 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2012 μειωμένες κατά 9,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Το EBITDA (δηλαδή τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων) έφθασε τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι 11,9 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2011. Σήμερα, λειτουργούν 7 καταστήματα ΙΚΕΑ, 5 από αυτά στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο και 1 στη Σόφια Βουλγαρίας." Άρα:
Όχι μόνο κέρδη έχει η εταιρεία ΙΚΕΑ αλλά παρά την ύφεση μπορεί να αυξάνει τόσο το μερίδιο αγοράς της και παράλληλα να πραγματοποιεί και κέρδη που είναι το όνειρο κάθε επιχειρηματία.
Η πτώση των κερδών οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις της έναρξης νέων καταστημάτων που δεν έχουν ωριμάσει ακόμη παρά στην πτώση των συνολικών πωλήσεων καθώς το ΙΚΕΑ καθίσταται μονοπώλιο στο χώρο του στην Ελλάδα αφού όταν κλείνουν οι άλλες επιχειρήσεις η αγορά έρχεται στο ΙΚΕΑ.
Επιπλέον, η οικονομική κρίση ευνοεί την επιχείρηση και στο κομμάτι της κατανάλωσης αφού λόγω της μείωσης του εισοδήματος όλοι στρέφονται στη λύση των οικονομικών επίπλων και προϊόντων ΙΚΕΑ.
2. Σύμφωνα με το Θέμα 4ο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του ομίλου που πραγματοποιήθηκε στις 15/6/2012 εγκρίθηκε το ποσό των 422.236,55 ευρώ ως αμοιβές του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου. Οι αμοιβές αυτές δεν περιλαμβάνουν τα έξοδα του Διοικητικού Συμβουλίου που καταγράφονται ως "έξοδα παράστασης" αλλά και άλλα έξοδα με τη μορφή παροχών, αυτοκινήτων, δανείων, πιστωτικών καρτών, δώρων, επιχορηγήσεων, κλπ.
Άρα: Κανένα Διοικητικό Συμβούλιο δεν δικαιολογείται να αμείβεται τόσο πλουσιοπάροχα όταν επικαλείται ένα δήθεν γεγονός ότι η επιχείρησή του δεν πάει καλά.
3. Σύμφωνα με την έκθεση των Ορκωτών Λογιστών της εταιρείας Ernst & Young η εταιρεία ΙΚΕΑ - Housemarket AE στη σελίδα 29 της Εξαμηνιαίας Οικονομικής Έκθεσης περιόδου από 1/1/2012 έως 30/6/2012 προέβη σε "αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας WYLDES LTD κατά το συνολικό ποσό των ευρώ 615, πλέον ποσού υπέρ το άρτιο ευρώ 6.149.385 με έκδοση 615 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας ευρώ ενός (1,00) η κάθε μια μετοχή και τιμή διάθεσης ευρώ 10.000,00 η κάθε μία μετοχή σε εκτέλεση των υπ. αρίθ. 275/3.1.2012, 276/7.2.2012, 279/20.3.2012, 281/17.4.2012, 282/8.5.2012, και 285/29.6.2012 αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της μετόχου Housemarket AE δυνάμει των οποίων αποφασίστηκε η συμμετοχή της τελευταίας στην εν λόγω αύξηση".
Δηλαδή: Η ΙΚΕΑ έκανε εξαγωγή του ποσού των 6,2 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για να αγοράσει μετοχές μιας υπεράκτιας (OffShore) εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με ονομαστική αξία μόνο 1 ευρώ στην τιμή των 10.000 ευρώ τη στιγμή μάλιστα που όλη η Ελλάδα βοά για τις μεθοδεύσεις μέσω Οφσόρ εταιρειών. Τα χρήματα αυτά καταγράφονται ως παθητικό και ζημιές της IKEA και κέρδη στην WYLDES οι μέτοχοι της οποίας μπορούν να προβούν σε διανομή κερδών και να καρπωθούν άμεσα αυτά τα χρήματα με την ευνοϊκή Κυπριακή φορολογία του 10% επί των κερδών.
Πρόκειται λοιπόν, ενδεχομένως, για μια πολύ ύποπτη συναλλαγή των μετόχων του ΙΚΕΑ οι οποίοι "τραβούν" με αυτόν τον τρόπο ένα τεράστιο ποσό από την επιχείρηση τη στιγμή που πιέζουν με κάθε τρόπο για μειώσεις μισθών.
Το σωματείο μας, του οποίου είμαι μέλος, με ομόφωνη απόφαση έχει απορρίψει κάθε πρακτική μείωσης μισθών από την εταιρεία μας ωστόσο εκείνη προχωρά από σήμερα με απειλές και έτσι το σωματείο κήρυξε στάση εργασίας, Αν προχωρήσει η εταιρεία και επιβάλλει με το "έτσι θέλω" το νέο καθεστώς εργασίας τότε θα ισοπεδωθούν οι μισθοί σε όλο τον κλάδο καθώς το ΙΚΕΑ ορίζει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο αμοιβών στο Εμπόριο των πολυκαταστημάτων."

Δεν υπάρχουν σχόλια: