Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ταμειακό έλλειμμα 550 εκ. ευρώ προς χάριν των τραπεζών και πρόταση μετακίνησης κατοίκων από τα μικρά νησιά σε μεγαλύτερα

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι υπήρξε «σημαντική πρόοδος» και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 Οκτωβρίου, θα έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα τόσο για το δημοσιονομικό μέρος όσο και για τις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες τίθενται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης.

Το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία για τη φορολογική μεταρρύθμιση και διευκρίνισε ότι από το συνολικό πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, τα 2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη φορολογία και τα υπόλοιπα από περικοπές δαπανών.

Για το 2013 το πακέτο των μέτρων θα φτάνει τελικώς στα 9 δισ. ευρώ, καθώς η τρόικα επιμένει στην εμπροσθοβαρή κατανομή του. Από το ποσό αυτό τα 4,8 δισ. ευρώ αφορούν περικοπές στις συντάξεις. Το μεγάλο κέρδος, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, είναι ότι γλίτωσαν τα επιδόματα των αναπήρων, που αφορούν ένα ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Συμφωνία με την τρόικα έχει επέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, και για τη «ρήτρα αιρεσιμότητας», η οποία θα επιτρέπει σε περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος να ελαφρυνθεί το πακέτο μέτρων του 2014 ή, αντίθετα, εάν οι στόχοι δεν επιτευχθούν να υπάρξει άμεση υιοθέτηση ισόποσων περικοπών.

Η συζήτηση για την επιμήκυνση και το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από αυτή, καθώς και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα ξεκινήσει αφού κλείσει το πακέτο των μέτρων. Η ελληνική πλευρά υπολογίζει το χρηματοδοτικό κενό στα 11-12 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα 550 εκατ. ευρώ που χρωστούν οι τράπεζες -για τα οποία η τρόικα είχε ρίξει την ιδέα να καλυφθούν από φορολογικά μέτρα, προκαλώντας αντιδράσεις- ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να δώσουν το ποσό αυτό και θα εγγραφεί κανονικά στον προϋπολογισμό του 2012.

Να θυμήσουμε ότι με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη του 2008 για τις εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες υποχρεούνταν να επιστρέφουν κάθε χρόνο το 10% στο Δημόσιο. Όμως, πλην της πρώτης χρονιάς που πλήρωσαν κανονικά έκτοτε δεν επέστρεψαν τα οφειλόμενα ποσά γεγονός που αποδόθηκε στο ότι ήταν ζημιογόνες. Το αποτέλεσμα ήταν να  συσσωρευτεί μια συνολική οφειλή ύψους 550 εκατ. ευρώ των τραπεζών προς το Δημόσιο, η οποία ακόμα και σήμερα παραμένει εκκρεμής.

Για το θέμα είχε κληθεί προ μηνός να γνωμοδοτήσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο ξεκαθάρισε πως οι τόκοι θα πρέπει να αποδοθούν κανονικά στο Δημόσιο. Η γνωμοδότησή του έγινε μάλιστα δεκτή από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, η τρόικα ζήτησε να μην καταβληθούν από τις τράπεζες τα 550 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ως απόδοση επί των προνομιούχων μετοχών και φέρονται να εισηγήθηκαν το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί με νέες φορολογικές παρεμβάσεις.

Η πρόταση συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις τόσο από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όσο και από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που δεν δέχθηκαν να υπάρξουν πρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί και αν χρειαστεί το κενό θα καλυφθεί με την επιβολή φόρων στους μισθούς τραπεζικών στελεχών και υπαλλήλων.

Σχόλιο: Ας ξεκινήσουμε με τα περίφημα 550 εκ. και την απαίτηση της τρόικας να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι αντί των "φτωχών" τραπεζών. Απαράδεκτο; Εξοργιστικό; Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν η τρόικα και το Μνημόνιο δεν ήρθαν στην χώρα μας για το καλό των Ελλήνων. Ήρθε για το καλό των τραπεζών - καταρχήν των ξένων (που είχαν αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα γιατί έδιναν καλούς τόκους) και κατά δεύτερον των ελληνικών. Προφανώς δε θέλουμε να απαξιώσουμε τον ρόλο των τραπεζών στην οικονομία. Όμως έχουμε την αίσθηση ότι δεν είναι δυνατόν να καρπώνονται οι μέτοχοι τους τα οφέλη στις καλές εποχές και να πληρώνουν τα κορόιδα τις δύσκολες.

Από κει και πέρα εξίσου εξοργιστική ήταν η πρόταση Στουρνάρα να μπει "χαράτσι" στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων για καλυφθεί το ποσό. Αλήθεια είναι αυτοί οι μέτοχοι και ιδιοκτήτες και πρέπει να πληρώσουν; Η λογική έχει πάει περίπατο στην χώρα μας εδώ και καιρό... Αλήθεια επίσης τι να πει κανείς για την διαρροή ότι "οι τράπεζες συμφώνησαν να πληρώσουν το ποσό". Δηλαδή θα μπορούσαν να πουν ότι δεν το πληρώνουν χωρίς κυρώσεις εσαεί; Αν μπορούν να το κάνουν αυτές, τότε προφανώς μπορεί και ο οποιοσδήποτε έχει πάρει δάνειο από αυτές, και μαζί κι όσοι από μας χρωστάνε στο κράτος λόγω εφορίας. Έχουμε χάσει κάθε ίχνος σοβαρότητας στην χώρα μας...

Και αυτό βέβαια αποδεικνύεται από το ότι παρουσιάζεται ως "επιτυχία" η ρήτρα αποτυχίας για την οποία "πάλεψε" η dream-team των διαπραγματευτών μας για να μπει στην συμφωνία. Έχουμε αναφερθεί διεξοδικά εδώ για το θέμα παρουσιάζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που παρουσιάζονται από μια τέτοια ανεύθυνη στάση. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν παρουσιαστούν τα μέτρα στην Βουλή...

(Για το θέμα που παρουσιάστηκε με την υποτιθέμενη πρόταση της τρόικας για υποχρεωτική μετοίκηση των κατοίκων των μικρών νησιών σε άλλα μεγαλύτερα γράψαμε αρχικά: "αν πραγματικά έγινε, αποδεικνύεται στην πράξη η φράση "μάθανε πως γα@@@@@στε και πλάκωσαν και οι γύφτοι" - ο καθένας ζητάει ότι θέλει και κανείς δεν τον βάζει στην θέση του. Αν ήταν ράδιο-αρβύλα, τότε κάποιοι έχουν αρρωστημένο χιούμορ, που όμως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα..." Η διαρροή τελικά επιβεβαιώθηκε στους δημοσιογραφικούς κύκλους από στελέχη του υπουργείου που βρέθηκαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη και οι οποίοι επιμένουν ότι η «ιδέα» ακούστηκε και μάλιστα από χείλη στελέχους της τρόικας που ανήκει στην ομάδα της Ε.Ε. Οι αντιδράσεις ήταν εντονότατες και η συζήτηση δεν επεκτάθηκε. Ξέρετε όμως με ποια δικαιολογία "μπήκε μαχαίρι" στην πρόταση;  Ότι έχει "ιδιομορφία" η ελληνική ακτογραμμή. Κανείς δεν είπε το αυτονόητο, δηλαδή ότι ο κάθε Έλληνας έχει δικαίωμα να μένει όπου θέλει στην ελληνική επικράτεια και ότι οι εποχές που οι Γερμανοί έκαναν πογκρόμ, έστηναν γκέτο στις πόλεις και μετακινούσαν τους Εβραίους και τους λοιπούς στοχοποιημένους έχουν περάσει.  Κανείς δεν τους έβαλε στη θέση τους. Αντίθετα πέταξαν μια βλακεία περί "ακτογραμμής" (!!!) και συνέχισαν την κουβέντα. Γι' αυτό μας ζητά η τρόικα ό,τι θέλει. Γιατί έχουμε γεμίσει από Χατζηαβάτηδες που περιμένουν πως και πως να κάνουν υπόκλιση στον πασά...Και ύστερα βγήκαν να διαψεύσουν τα όσα δημόσια είπε ο ίδιος ο υπουργός τους, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα. Και ψεύτες και δοσίλογοι δηλαδή...)


Δεν υπάρχουν σχόλια: