Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2012

Επιβολή τέλους ακινησίας στ' αυτοκίνητα / Επιτρέπεται πλέον ο στρατός στις γερμανικές πόλεις

 (H είδηση αυτή διαψεύστηκε από το υπουργείο Μεταφορών. Παρόλα αυτά εμείς τη δημοσιεύουμε μιας και γνωρίζουμε από ιδιαίτερα έγκυρες πηγές, ότι συζητήσεις για τέτοιο φόρο έχουν γίνει - απλώς το μέτρο έχει μπει προς το παρόν στον "πάγο").
 
Είδηση:  Σοκ αναμένεται να πάθουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στα τέλη του 2012 αν έχουν σκοό να καταθέσουν τις πικανίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους καθώς η κυβέρνηση εξετάζει να χρεώνει την «προσωρινή ακινησία» των ΙΧ με ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο που υπάρχει στην ακινησία των σκαφών αναψυχής. Παράλληλα εξετάζεται η άμεση αναδιάρθρωση των τεκμηρίων, η κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας αλλά και η παράταση του εκτελωνισμού οχημάτων Euro4 με χαμηλό συντελεστή.

Ειδικότερα στα σκάφη αναψυχής το Τέλος Ακινησίας υπολογίζεται από 10 έως και 100 ευρώ ανάλογα με τα μέτρα του σκάφους και έχει ισχύ για ένα χρόνο ενώ οι ιδιοκτήτες που καταθέτουν τις Αδειες Πλόων αποφεύγουν τα «τσουχτερά» τεκμήρια αφού πλέον υπολογίζονται ανάλογα με τις ημέρες ή τους μήνες που κινείται κάποιο σκάφος.

Στα αυτοκίνητα μέχρι σήμερα η κατάθεση πινακίδων με την αιτιολογία της Προσωρινής Ακινησίας ήταν δωρεάν και δεν στοίχιζε κάτι στους πολίτες. Ωστόσο η κατάθεση περίπου 745.000 πινακίδων κυκλοφορίας τα τελευταία 3 χρόνια ήταν αρκετά για να προβληματίσουν τα κυβερνητικά στελέχη καθώς οι απώλειες που καταγράφονται στα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας αυξάνονται ραγδαία κάθε χρόνο.

Μάλιστα πέρσι καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ καταθέσεων πινακίδων κυκλοφορίας με 365.000 οχήματα τη στιγμή που το 2010 ήταν μόλις 170.000 πινακίδες ενώ το 2009 με τα περίφημα «Πράσινα Τέλη» ξεπέρασαν τις 210.000 οι καταθέσεις πινακίδων. Οσον αφορά στα ποσοστά το 2012 οι καταθέσεις πινακίδων σημείωσαν αύξηση 114% σε σχέση με το 2010 ενώ σε σχέση με το 2009 η αύξηση ήταν μικρότερη και υπολογίζεται σε 63,6%.
Το κόστος κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ φορέων και κυβερνητικών στελεχών και σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις που έχουν «πέσει» στο τραπέζι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ποσά ανάλογα των σκαφών που θα κυμαίνονται από 10 έως και 100 ευρώ, το κόστος έκδοσης νέων πινακίδων κυκλοφορίας που αυτή τη στιγμή κυμαίνεται σε περίπου 75 ευρώ ενώ κάποιο στέλεχος υποστήριξε την πρόταση για καταβολή του 50% των Τελών Κυκλοφορίας...

Αν τελικά υιοθετηθεί το νέο μέτρο τότε ο στόχος του υπουργείου είναι τριπλός καθώς από τη μία μεριά θα σταματήσουμε να βλέπουμε εγκατελλειμένα ΙΧ στους δρόμους που καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης, θα μειωθούν οι ουρές στις εφορίες στα τέλη κάθε χρόνου και βέβαια θα αυξηθούν οι οριστικές διαγραφές των ΙΧ ενώ τώρα με το ισχύον καθεστώς της προσωρινής ακινησίας χιλιάδες ΙΧ καταλήγουν σε πλανώδιους πωλητές έναντι μερικών δεκάδων ευρώ ενισχύοντας την φοροδιαφυγή.

Πάντως από το μέτρο αναμένεται να εξαιρεθούν οι έμποροι αυτοκινήτων, οι ναυτικοί αλλά και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.
Πολύ πριν τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου η προηγούμενη κυβέρνηση είχε έτοιμο το νομοσχέδιο τόνωσης της αγοράς αυτοκινήτου το οποίο περιελάμβανε κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας, αναπροσαρμογή των τεκμηρίων και παράταση του εκτελωνισμού ΙΧ που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro4 έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Επειτα από 4 μήνες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα με τις επιχειρήσεις του κλάδου να έχουν καταρρεύσει και το μόνο που γίνεται αυτή την στιγμή στην αγορά είναι να αυξάνονται τα λουκέτα, οι απολύσεις και να οργιάζει κυριολεκτικά η φοροδιαφυγή.

Παράλληλα το μέτρο της απόσυρσης το οποίο εκπνέει στις 20 Δεκεμβρίου του 2012 δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα συνεχιστεί αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιθύνοντες πως αν καταργηθεί θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» σε ολόκληρο τον κλάδο.

Οσον αφορά στην αποδοτικότητα του μέτρου της απόσυρσης μέχρι τα μέσα Αυγούστου είχαν οδηγηθεί στα Κέντρα Ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ 23.500 ΙΧ έναντι 33.000 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι καταγράφοντας πτώση 28,7% ενωώ στα φορτηγά η πτώση υπολογίζεται σε 28% μέχρι τα μέσα Αυγούστου με 1280 αποσύρσεις φορτηγών έναντι 1.800 οχημάτων με πτώση μόλις 28%.

Η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή αποτελούν τα μεγάλα «αγκάθια» στην αγορά καθώς από την στιγμή που κλείνει κάποιο κατάστημα εμπορίας ΙΧ οι δραστηριότητές του μεταφέρονται στο Διαδίκτυο (online πωλήσεις) ενώ οι μηχανικοί έχουν μετατράψει όποιο διαθέσιμο χώρο έχουν σπίτι τους σε παράνομο συνεργείο με άκρως δελεαστικές τιμές.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το κράτος να χάνει εκατομμύρια ευρώ, οι εναπομείναντες επιχειρηματίες του κλάδου να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τους «πειρατές» και να έχει δημιουργηθεί ένα «εκρηκτικό» κλίμα στην αγορά με την κυβέρνηση να αναζητεί τρόπους να εξαλείψει το φαινόμενο χωρίς μέχρι στιγμής να το έχει πετύχει..

Σχόλιο: Τελικά το μόνο πράγμα που θα μείνει αφορολόγητο θα είναι ο αέρας που αναπνέουμε, και αυτό όχι για πάρα πολύ - είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί τρόπος να γίνει και αυτό. Πάντως όπως και να έχει διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμα φορά το κράτος, δεν κατανοεί την αιτία του προβλήματος (δηλ. την οικονομική κρίση και την υψηλή φορολογία), αλλά αντίθετα προσπαθεί να βρει τρόπους να το εκμεταλλευτεί βγάζοντας ό,τι μπορεί απ' αυτό. Δεν ξέρουμε αν θα δρομολογηθεί τελικά το μέτρο - δεν το αποκλείουμε - αλλά είναι ενδεικτικό του τρόπου σκέψης του οικονομικού επιτελείου.

Όσο αφορά το δεύτερο κομμάτι της είδησης (την χρήση του διαδικτύου για την εμπορία και την επισκευή αυτοκινήτων) είναι ενδεικτικό το πως το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς υπολείπεται της τεχνολογικής ανάπτυξης. Το ίδιο πάντως πρόβλημα υφίσταται και με την ενοικίαση τουριστικών καταλυμμάτων, την πώληση διαφόρων ηλεκτρονικών ειδών από ηλεκτρονικά καταστήματα κ.ο.κ. Η λύση βέβαια είναι απλή - η δημιουργία υπηρεσιών που θα "ψάχνει" και θα βρίσκει τους παραβάτες. Αλλά μάλλον λείπει η διάθεση και ο χρόνος - ενώ πάντα βέβαια θα υπάρχει η πιθανότητα κάποιοι να ξεφύγουν. Αλλά αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες του κόσμου ούτως ή άλλως...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά, αλλά έχει τη σημασία της. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ερμηνεύοντας διαφορετικά το Σύνταγμα της χώρας επέτρεψε την παρουσία στρατού στους δρόμους της χώρας. Σε καιρούς ηρεμίας αυτό δε σημαίνει κάτι, μήπως όμως προβλέπουν κάτι για το μέλλον;
 Πηγές ειδήσεων: "Ημερησία", "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: