Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Άμεση ανάγκη για ενίσχυση των ταμειακών διαθέσιμων της χώρας - Νέα περαίωση στον ορίζοντα / Τραπεζική ένωση της Ευρώπης - ευχή ή κατάρα;

Είδηση: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποιεί σταδιακά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου πριν από το Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να αποφασιστεί από την τρόικα εάν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δάνειου, ύψους 31 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κινείται σε τρεις άξονες:

1. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφαλίστηκε η έγκριση της τρόικας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλαράκι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Έτσι, το ελληνικό Δημόσιο θα δανειστεί προσωρινά 3 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του ΤΧΣ.

2. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποδέσμευσε στα τέλη Ιουνίου το υπολειπόμενο 1 δισ. ευρώ από τη δόση του Μαΐου. Αντί να δοθούν από το ποσό αυτό εφάπαξ 900 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον νέο μηχανισμό στήριξης (ESM), συμφωνήθηκε η εν λόγω υποχρέωση να εξοφληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις των 450 εκατ. ευρώ, με πρώτη τον Ιούλιο και δεύτερη τον Οκτώβριο. Έτσι, τα ταμειακά διαθέσιμα τονώθηκαν με 550 εκατ. ευρώ αντί για μόλις 100 εκατ. ευρώ.

3. Το ελληνικό Δημόσιο συνέχισε να αντλεί ρευστότητα μέσω εντόκων γραμματίων, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα να προχωρήσει τον ερχόμενο μήνα σε περισσότερες εκδόσεις, πέραν των προγραμματισμένων.
Το λεγόμενο «σχέδιο Β» ίσως απαιτήσει και τη συνδρομή της τρόικας, η οποία θα κληθεί να χορηγήσει στην Ελλάδα ένα «ενδιάμεσο» δάνειο προς την Ελλάδα, με το οποίο η χώρα μας θα αποπληρώσει ομόλογα τα οποία λήγουν μέσα στον Αύγουστο

Στις 20 Αυγούστου λήγουν δύο ομόλογα, αξίας 550 εκατ. ευρώ και 2,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην περίπτωση που δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα ενδιάμεσης χρηματοδότησης για την κάλυψη των παραπάνω λήξεων.
Εναλλακτικά, θα μπορούσε να ζητηθεί και η προσωρινή διευκόλυνση της κυβέρνησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον βέβαια βρεθεί νομική οδός που να επιτρέπει στο ταμείο κάτι τέτοιο.
Στις προτάσεις που έχουν γίνει συμπεριλαμβάνεται και το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων με διαδικασίες-εξπρές για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία.  Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, η νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία θα βασιστεί σε μια παλιά εγκύκλιο για τους συνοπτικούς ελέγχους.
Πρόκειται επί της ουσίας για την εγκύκλιο στη βάση της οποίας οι ορκωτοί ελεγκτές διενεργούν ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) για τη χορήγηση φορολογικού πιστοποιητικού (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 του ν. 3842/2010).
Με την τελευταία περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για την περίοδο 2000-2009, το υπουργείο Οικονομικών είχε καταφέρει να εισπράξει έξτρα έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ, αν και σήμερα ο πήχης θα πρέπει να τεθεί σαφώς χαμηλότερα.
Στην νέα περαίωση οι διαδικασίες θα είναι απλές, η πληρωμή των έξτρα φόρων θα δίνει άφεση των όποιων φορολογικών αμαρτιών του παρελθόντος και υπάρχουν προσδοκίες ότι ακόμα και σήμερα, που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών βρίσκονται σε συνθήκες ασφυκτικές όσον αφορά τη ρευστότητά τους, να υπάρξει ανταπόκριση.
Η έσχατη λύση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ολική παύση πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, διαδικασία η οποία υπολογίζεται να αυξήσει τις οφειλές στα 8 δισ. ευρώ, από 6,8 δισ. που ήταν το Μάιο.

Όλα αυτά βέβαια θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια της τελευταίας που θα αποτελέσουν τη βάση της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των ελεγκτών που καταφτάνουν την Τετάρτη στην Αθήνα, είναι καταλυτικά. Η ύφεση στη χώρα μας θα ξεπεράσει εφέτος το 7%, ενώ ο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα φτάνει και αυτό σχεδόν στο 7% του ΑΕΠ, με προφανή κίνδυνο να απαιτηθεί από την κυβέρνηση να λάβει και νέα συμπληρωματικά μέτρα.

Σχόλιο: Ο φαύλος κύκλος του Μνημονίου δυστυχώς συνεχίζεται. Η χώρα δεν μπορεί ν' αντλήσει έσοδα λόγω της κρίσης και η κρίση επιτείνεται λόγω του Μνημονίου που θεωρητικά επιβλήθηκε για να βοηθήσει την Ελλάδα να την ξεπεράσει. Έτσι δυστυχώς επιβεβαιώνεται η άποψη ότι τα ψεύδη των τελευταίων δυόμιση ετών όσο αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου (διαβάστε εδώ αναλυτικά) έχουν διαχρονικό αντίκτυπο. Από την άλλη όμως τα πράγματα παίρνουν και μια ιδιαίτερη διάσταση, αφού η χώρα έχει ξεπεράσει κοινωνικά προ πολλού τις αντοχές της όσο αφορά τις απαιτήσεις της τρόικας (τα σχετικά επιχειρήματα υπάρχουν εδώ), αλλά τουλάχιστον επιβίωνε "ψυχολογικά" αφού κάλυπτε τις εξωτερικές δανειακές της ανάγκες μέσω του δανεισμού που ερχόταν μέσω μιας ψυχοφθόρας διαδικασίας.

Τα ψέμματα όμως τελείωσαν. Η τρόικα προδίδοντας τους θερμότερους υποστηρικτές της εν Ελλάδι, και προς επιβεβαίωση των πρώτων μετεκλογικών εκτιμήσεων, δημιουργεί "θέμα" μην καταβάλλοντας την υπεσχεμένη δόση που θα κάλυπτε στην ουσία υποχρεώσεις προς την ίδια (δηλ την ΕΚΤ). Εκείνη όμως προτιμά να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, επιζητώντας και τα χρήματα να εισπράξει, αλλά και τη δόση να μη διαθέσει, σπρώχνοντας την χώρα προς την τυπική χρεωκοπία. Βέβαια καιρός υπάρχει ακόμα ν' αναθεωρηθεί αυτή η στάση, αλλά η ουσία όμως είναι ότι με αυτά και μ' αυτά και ο πλέον φιλο-ευρωπαίος πολίτης θα έπρεπε να αναλογιστεί το προς τα που κινούνται τα πράγματα και το τι μέλλον μας επιφυλάσσεται ως χώρα...

Για την καινούργια περαίωση που ετοιμάζεται τι να πούμε; Στην Ελλάδα συμφέρει να φοροδιαφεύγεις - το κράτος θα φροντίσει να διακανονίσει τα χρέη σου προς αυτό με συνοπτικές διαδικασίες και με την κάθε φορά να είναι η τελευταία πριν την επόμενη...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Είχαμε αναφέρει πρόσφατα ότι στα σχέδια της Γερμανίας είναι η δημιουργία "Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης" (εδώ η σχετική ανάρτηση) η οποία θα ξεκινήσει με μια τραπεζική-οικονομική ένωση. Μια ανάλυση της κατάστασης σας παρουσιάζουμε σήμερα από την εφημερίδα "Παρόν" - έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

Πηγές ειδήσεων: "Εξπρές", "Παρόν"

Δεν υπάρχουν σχόλια: