Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Αύξηση της μερικής απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας στην χώρα μας / Σχόλια για τις προτεινόμενες Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις της ΝΔ

Διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο για την υπάρχουσα κατάσταση στην αγορά εργασίας και τα γεγονότα απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε εμπειρικά ή από κουβέντες φίλων και γνωστών: oι μισές από τις νέες προσλήψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία τριμήνου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, γίνονται πλέον με ελαστικές μορφές εργασίας.
Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις, αντιστοιχεί πια στο 50,1% του συνόλου των συμβάσεων, πράγμα που απλώς καταδεικνύει την εργασιακή ζούγκλα στην οποία έχουμε οδηγηθεί - με κοινή ευθύνη δική μας (ως κοινωνίας) και της πολιτείας.
Για να καταλάβουμε τη διαφορά, ενώ το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, το 2011 αντιπροσώπευαν το 58,92% και το α' τρίμηνο του έτους 2012 το 49,9%.
Παράλληλα, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 16,7% το 2009 σε 30,65% για το έτος 2011 και σε 38,1% για το α' τρίμηνο του 2012.
Οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009, το 8,95% των νέων συμβάσεων εργασίας κατά το έτος 2011 και το 12% για το α' τρίμηνο του 2012.
Επίσης, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής, με μονομερή απόφαση του εργοδότη ήταν αυξημένες κατά 156,62% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2011.
Ακόμη, το α’ τρίμηνο του 2012 προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 11,04% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2011.


Είναι χαρακτηριστικά τα λεγόμενα του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ, Μιχάλη Χάλαρη, που τονίζει ότι τα στοιχεία "αντικατοπτρίζουν την αστάθεια της αγοράς και την έως τώρα αδυναμία της να φιλτράρει τις δυνατότητες και να κάνει χρήση αυτών με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι το εφήμερο κέρδος".
Εμφανής είναι και η αύξηση κατά την ίδια χρονική περίοδο των ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις έως και κατά 22%, κατά μέσο όρο, σε σχέση με την κλαδική σύμβαση, καθώς και η σύναψη επιχειρησιακών με ανάλογες μειώσεις.
Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου, 171 επιχειρήσεις που απασχολούν 4.533 εργαζομένους, προχώρησαν στη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων με μειώσεις από 13,3% έως 31,36%.
Πρακτικά αυτό σημαίνει λιγότερη εργασιακή ασφάλεια και εργασιακά δικαιώματα και μπλέξιμο σ' ένα κυκαιώνα μειώσεων από τον οποίο δύσκολα κανείς ξεφεύγει.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις εμφανίζονται στις περιοχές του Βορείου Αιγαίου, 35%, της Ηπείρου, 31,36%, της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, 22% και 26,36%, αντίστοιχα.

Και για να μην ξεχάσουμε το πως φτάσαμε ως εδώ, να πούμε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερδιπλασιάστηκαν μετά τη ψήφιση του νέου νόμου τον περασμένο Φεβρουάριο και είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο είχαν συναφθεί 52 επιχειρησιακές συμβάσεις οι 8 με επιχειρησιακό σωματείο και οι 44 με ενώσεις προσώπων, ενώ υπήρξε και μία διαιτητική απόφαση.
Στη σύναψη ατομικών συμβάσεων προχώρησαν την ίδια χρονική περίοδο 7.825 επιχειρήσεις που απασχολούν 33.133 εργαζόμενους με μειώσεις από 17,50% έως 26,65%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις εμφανίζονται στη Δυτική Ελλάδα, 30%, στη Θεσσαλία, 27,62%, και στη Δυτική Μακεδονία, 25,65%.

Και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησεις για καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, σε σταθερά υψηλά επίπεδα, παραμένουν και τα ποσοστά της: ο ΣΕΠΕ έλεγξε συνολικά 17.583 επιχειρήσεις και εντοπίσθηκαν 6.166 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι.
Παράλληλα επιβλήθηκαν πρόστιμα της τάξης των 3.289.500 ευρώ, στα οποία δεν περιλαμβάνονται πρόστιμα για άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Τα περισσότερα κρούσματα ανασφάλιστης εργασίας εντοπίζονται στον κατασκευαστικό κλάδο και στον επισιτισμό, στα βιοτεχνικά πάρκα και τις βιομηχανικές ζώνες, στα κομμωτήρια, στα πρατήρια βενζίνης, στα συνεργεία αυτοκινήτων, στις μεταφορικές επιχειρήσεις, στο λιανικό εμπόριο, στην καθαριότητα, στον τουρισμό, στις εταιρείες security και στις επιχειρήσεις φασόν.
Τα ποσοστά "μαύρης εργασίας" είναι υψηλότερα στους αλλοδαπούς.
Ανασφάλιστοι είναι το 45,9% των αλλοδαπών και το 30,8% των Ελλήνων.
Στα θέματα υγείας και ασφάλειας, κατά το α' τρίμηνο του 2012 οι περιφερειακές Υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία σ' όλη τη χώρα πραγματοποίησαν 6.498 ελέγχους και επέβαλαν 594 κυρώσεις, οι οποίες χωρίζονται σε 185 μηνύσεις, 239 πρόστιμα συνολικού ύψους 904.674 ευρώ και 170 διακοπές εργασιών.
Στην ίδια περίοδο, διερευνήθηκαν οι αιτίες 1.097 εργατικών ατυχημάτων τα οποία αναγγέλθηκαν στο ΣΕΠΕ, εκ των οποίων τα 13 ήταν θανατηφόρα. Λιγότερα μεν από προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό είναι μάλλον αντίκτυπο της αυξημένης ανεργίας παρά της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας. Και ο Ιούνιος πλησιάζει...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Δεκαπέντε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις πρότεινε ο κύριος Σαμαράς ανάμεσα στα τόσα που προβάλει ως μέρος του προγράμματός του, χαρακτηρίζοντας τις ως "αναγκαίες". Αν και σε πολλά από αυτά δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς (π.χ. η ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας. εξορθολογισμό της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών), υπάρχουν και ορισμένα τα οποία δείχνουν μια λαϊκίστικη λογική όπως π.χ. η μείωση του αριθμού των βουλευτών, ενώ άλλα είναι απλώς "στρατηγική τοποθέτηση" πάγιων θέσεων της Ν.Δ. όπως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων (λες και η χώρα αυτή τη στιγμή θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια και όχι αξιόλογες θέσεις εργασίας για τους αποφοίτους των κρατικών).
Για το θέμα της μείωσης του αριθμού των βουλευτών (και το πως αυτό ΔΕΝ εξυπηρετεί τη πραγματική δημοκρατία αλλά τα σχέδια των κομμάτων που θα μπορούν έτσι να προωθούν μόνο τους απόλυτα ελεγχόμενους τους στην Βουλή) θα τα πούμε εν καιρώ - μέχρι τότε αξίζει να πούμε το εξής: όταν αναφέρεται ο αρχηγός του πρώτου δημοσκοπικά κόμματος για "ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης" κάτι που είναι ρητά και κατηγορηματικά κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα και μιλάει για "εκδημοκρατισμό των κομμάτων" και "προστασία της ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας" για τα οποία υπάρχει ρητή δέσμευση στο Σύνταγμα, τότε συμβαίνουν δύο τινά. Είτε δε γνωρίζει το Σύνταγμα, είτε παραδέχεται πως κάποιοι (ο ίδιος δηλαδή και όσοι κυβερνούν και άρχουν) δεν το σέβονται. Στην πρώτη περίπτωση μια ανάγνωση του σχετικού βιβλίου που διδάσκεται στα σχολεία αρκεί. Στην δεύτερη η λύση είναι να πάει σπίτι του και να έρθουν άνθρωποι που θα το κάνουν.
Εκτός βέβαια και αν στην πραγματικότητα απλώς χρησιμοποιεί μεγαλόσχημες κουβέντες για να δημιουργήσει εντύπωση, οπότε εμείς απλώς θα το προσπεράσουμε...

Και κάτι τελευταίο...Δύο χρόνια "Νέα Μέτρα" σήμερα! Χρόνια μας πολλά! Σας ευχαριστούμε όλους για τη συνεχή υποστήριξη - να είστε καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: