Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

89 δις το νέο Μνημόνιο - με δόσεις το καινούργιο δάνειο / "Αβάσταχτη η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ" / Εορτασμοί για την είσοδο του 2012

Η "παρέα" τρόικα και Ράιχενμπαχ έρχονται στην Ελλάδα το αργότερο έως τις 20 Ιανουαρίου και θέλουν εν όψει της έλευσής τους να γίνουν κατανοητά από τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τους Ελληνες υπουργούς κυρίως δύο πράγματα:
1. Να εφαρμοστεί αμέσως η εφεδρεία και να μπουν μπροστά οι οριστικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Η εφεδρεία έχει αναγνωριστεί απ’ όλους πλέον ότι έχει μετεξελιχθεί σε φιάσκο, γεγονός που φέρνει ακόμη πιο κοντά τις απευθείας απολύσεις προσωπικού. Σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα απολυθούν 80.000 υπάλληλοι, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα αξιολογηθούν και από ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων που φτάνουν στην Ελλάδα στις αρχές Ιανουαρίου.

2. Να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά επαγγέλματα. Κορυφαία στελέχη της τρόικας και της Task Force σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες λένε ευθέως ότι πλέον στην Ελλάδα ακούνε σιωπή για τα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για το 2012 έως το 2015 και εξηγούν σε δραματικούς τόνους ότι «η υπογραφή του μνημονίου Νο 2 και η εκταμίευση της σούπερ δόσης των 89 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει να θεωρούνται καθόλου δεδομένες».

Μια υπόθεση εργασίας απασχολεί την Αθήνα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που τη συνδράμουν στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης τις τελευταίες ημέρες: «Τι θα κάνουμε αν μέχρι τον Μάρτιο δεν έχουν κλείσει PSI και νέα δανειακή σύμβαση;». Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό.

Στις 15/3 λήγουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 15 δισ. ευρώ. Αν μέχρι τότε δεν έχουμε πάρει τα περίπου 90 δισ. της έβδομης δόσης θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, μια προοπτική που όλοι ξορκίζουν. Το ερώτημα θα τεθεί και επισήμως στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη του Ιανουαρίου, με βάση και τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - IIF για το «κούρεμα».

«Υπάρχει λύση», καθησυχάζουν κυβερνητικές πηγές. «Η Ε.Ε. μπορεί να μας δώσει ένα έκτακτο δάνειο ίσο με τις οφειλές», υποστηρίζουν. Και έχουν και ένα καλό νέο: «Το 80% των ομολόγων που λήγουν το έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, και το έχει αγοράσει στο 60% της ονομαστικής τους αξίας».

Σχόλιο: Ξεκινώντας από το 2ο κομμάτι της είδησης, η ΕΚΤ θα μπορούσε να μας "εξυπηρετήσει". Η απόφαση, όμως, είναι πολιτική. Η ΕΚΤ θα πάρει τα λεφτά της πίσω από τα ομόλογα χωρίς «κούρεμα» και η Ελλάδα θα χρωστά λιγότερα. Βέβαια αυτό είναι θεωρητικό. Στην πράξη η στάση της ΕΚΤ είναι του τύπου "εμείς δεν κάνουμε χάρες", μιας και ζητάει όλο το ποσό. Γι' αυτό ζήτησε εξαίρεση από το κούρεμα, παρά το ότι έχει αγοράσει ομόλογα σε έκπτωση -δείχνοντας καθαρά ότι η στάση της είναι κερδοσκοπική. Αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί, τα μέτρα τα οποία θα ζητήσει θα είναι τέτοια που θα κάνουν τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα να μοιάζουν με "κυριακάτικη εκδρομή" (και τις "αναγκαίες" 31 δράσεις να παραμένουν).

Δεύτερον, τα κλειστά επαγγέλματα έχουν ανοίξει (θυμηθείτε αναλυτικά εδώ). Αλλά στην πραγματικότητα, η τρόικα δε θέλει "άνοιγμα" αλλά ξεχαρβάλωμα. Και η απαίτηση αυτή (μαζί με τις απολύσεις, ανεξάρτητα αν προστατεύονται οι θέσεις από το Σύνταγμα ή όχι) αρκούν για να πουν όχι στην καταβολή όλου του δανείου και στην έναρξη ενός καινούργιου "παιχνιδιού"-διελκυστίνδας του τύπου "κάντε αυτό να πάρετε 5 δις", "κάντε εκείνο να πάρετε (τα) 3 (μας)" κ.ο.κ.

Για την "αξιολόγηση" των δημοσίων υπαλλήλων, τα έχουμε γράψει στο παρελθόν, και δε νομίζουμε ότι έχει αλλάξει κάτι: θέλουν "διωγμό" και απλώς ψάχνουν προσχήματα.

Αλλά είπαμε...Η Ελλάδα ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε το θέμα των μέτρων (διαβάστε εδώ μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη του Παύλου Τσίμα) και δεν σκοπεύει να το κάνει ούτε τώρα. Και η πορεία προς το παρελθόν (με κατάληξη μια νέα "Κατοχή" με τις συνέπειες της προηγούμενης) συνεχίζεται

Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια... "Η κυβέρνηση αντί να αλλάζει τα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ θα ήταν καλύτερο να αλλάξει οικονομική πολιτική", σχολίασε ο Β.Κορκίδης της ΕΣΕΕ, προσθέτοντας: "η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 9,2% συν 3% στο τέλος ΑΠΕ, είναι τουλάχιστον προκλητική και εκτός χρόνου και τόπου". "Ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει γίνει το τελευταίο διάστημα ο φόβος και ο τρόμος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι ο εφιάλτης των αυξήσεων και των επιβαρύνσεων", τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής "αντί να αλλάζει τα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΗ να αλλάξει οικονομική πολιτική, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων". Διαφωνεί κανείς μαζί του;

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Το 2012 μπήκε με ελπίδα σε όλον τον κόσμο. Μερικά βίντεο με εορτασμούς ακολουθούν:








Πηγές ειδήσεων: "Έθνος", "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: