Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

"Μάθε παιδί μου γράμματα" και σημερινή πραγματικότητα/ Πως η διακοπή ηλεκτροδότησης για τη μη πληρωμή του χαρατσιού είναι παράνομη και καταχρηστική...

Η καθημερινότητα μας είναι όπως και να το πάρει κανείς αρκετά περίεργη...Από την μια ο Δ.Ρέππας αναγγέλει "απολύσεις στο Δημόσιο" ενώ γνωρίζει ότι το έργο της κυβέρνησης-θίασο στην οποία συμμέτεχει θα κατεβάσει το έργο που παίζει μέχρι τα μέσα του Μάρτη, από την άλλη ο Ε.Βενιζέλος παρακαλεί για πολιτικές "που θα πείσουν τους νέους να μείνουν στην Ελλάδα" (με μισθούς 3 ευρώ και 60 λεπτά) ενώ η επίσημη ανεργία έχει φτάσει το 18% και η ανεπίσημη το 25%, οι Γερμανοί ζητούν τα πάντα στο πιάτο (θυμηθείτε την υπόθεση "Helios") και όλη η χώρα λειτουργεί ως "υπό πώληση".

Μια αναζήτηση στον ελληνικό κινηματογράφο για στιγμιότυπα που θα θυμίζουν το σήμερα έβγαλε στην επιφάνεια το παρακάτω απόσπασμα από την ταινία "Μάθε παιδί μου γράμματα" το οποίο θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις για το πόσο "τυχαία" είναι κάποια πράγματα:


Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων παραβιάζει σχετική κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με τον Επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, τονίζει πως η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το τέλος, αλλά πληρώνει κανονικά το λογαριασμό του ρεύματος.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του ισχυριζόταν ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία «δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο», αλλά πληρώνουν κανονικά την κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποίησαν.

Παράλληλα, υπογράμμιζε ότι πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διακοπεί η παροχή σε ευάλωτους καταναλωτές, όπως ορίζει και η σχετική οδηγία 2009/72.

Απαντώντας στον κ. Χουντή, ο Γερμανός Επίτροπος δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν «τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών, τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών και την καθολική υπηρεσία».

Όπως επισημαίνει, «οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια», ενώ η «Οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

«Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών», τέλος, ο Γερμανός επίτροπος, τονίζει πως «η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές».

Να διορθωθούν άμεσα τα σφάλματα στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων αναφορικά με την τιμή ζώνης και τα τετραγωνικά ζητά η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού.

Ταυτόχρονα ζητά να επανεξεταστεί η επιβολή του τέλους σε εργοταξιακές παροχές, να απαλλαγούν όσα άτομα αποδεδειγμένα αδυνατούν να το καταβάλουν με βάση το προσωπικό τους εισόδημα και να επεκταθεί ο μειωμένος συντελεστής και σε άτομα με κάθε είδους αναπηρία.

Υπογραμμίζει, επίσης, πως παραβαίνει το Σύνταγμα και τα δικαιώματα των πολιτών η διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολίτες που αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος.

Η κ.Σπανού γνωστοποιεί, τέλος, πως έχει ενημερώσει για το θέμα τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: