Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

(ανανεωμένο) Ο πλήρης κατάλογος των νέων βαρέων και ανθυγιεινών / Υποσχέσεις από Παπανδρέου γι' ανταλλάγματα έναντι του δανείου


Είδηση: Εκτός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα βρεθούν περίπου 166.000 εργαζόμενοι, μετά τη δημοσιοποίηση της νέας λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη.

Η πλήρης λίστα μπορεί να βρεθεί εδώ.

Στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών θα υπάγονται στο εξής, περίπου 365.000 εργαζόμενοι από 531.000 που ήταν με βάση το σημερινό καθεστώς. Η νέα λίστα θα ισχύσει αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2011, για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και κατηγορίες όπως:
Το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, Οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, Οι αγρεργάτες που απασχολούνται θα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, Οι εργάτες αλιείας, Οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, Οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.


Αντίθετα, στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται:
Το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.)
Πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο, Ζαχαροπλάστες, Εισπράκτορες λεωφορείων, Επιστάτες, σταθμάρχες κλπ, Οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί, Καμαριέρες, Κομμωτές – κομμώτριες, κουρείς, Ταμίες πολυδυναμικού super market, Οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, Προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς και συντηρητές κτιρίων.

Δημοσιοποιώντας τη νέα λίστα, ο υπουργός Εργασίας διευκρινίζει, ότι δεν θίγονται από το νέο καθεστώς οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015 δώδεκα έτη ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δηλαδή 3.600 βαρέα ένσημα.

Επισημαίνει επίσης, ότι η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης ενώ "ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας".

Το επίδομα θα αποδίδεται μετά από βεβαίωση των προϊσταμένων στους δικαιούχους μόνιμους υπαλλήλους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. ως εξής:

Κατηγορία Α΄ σε 150 ευρώ.
Κατηγορία Β΄ σε 70 ευρώ.
Κατηγορία Γ΄ σε 35 ευρώ.
Στην κατηγορία Α΄ που θα λαμβάνουν 150 ευρώ μηνιαίως, περιλαμβάνεται το προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας, εργαστηρίων και καθαριότητας, οι απασχολούμενοι αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις, οι οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων-διασώστες και οι συντηρητές πειραματόζωων των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας, του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των Αγροτικών Ιατρείων καθώς και οι Θαλαμηπόλοι Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.

Οι απασχολούμενοι στην Α' Ζώνη του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.).

Επίσης το προσωπικό που απασχολείται στη συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, καθώς και οι οδοκαθαριστές, οι εργάτες αφοδευτηρίων, οι χειριστές μηχανικών σαρώθρων, οι εργάτες ταφής και εκταφής νεκρών, οι καθαριστές οστών, οι εργάτες και τεχνίτες ασφαλτόστρωσης, οι τοποθετητές μαρμάρων και πλακών, οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων, οι σφαγείς και εκδορείς ζώων και πτηνών, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι, οι εργάτες και τεχνίτες αποχέτευσης, οι οδηγοί ανοιχτών φορτηγών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων και οι χειριστές μηχανημάτων έργου. Τέλος το προσωπικό των σωφρονιστικών και αναμορφωτικών καταστημάτων καθώς και οι οδηγοί ειδικών οχημάτων μεταφοράς πυρομαχικών και ειδικών εύφλεκτων καυσίμων.

Στην κατηγορία Γ' (35 ευρώ) περιλαμβάνονται οι απασχολούμενοι στη Γ΄ Ζώνη του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.). Το προσωπικό της Υπηρεσίας Εκτύπωσης Εντύπων και Αξιών του Δημοσίου (Υ.Ε.Ε.Α.Δ.) και το προσωπικό του Εθνικού Τυπογραφείου που απασχολούνται αποκλειστικά με τυπογραφικές εργασίες, καθώς και το προσωπικό των Τμημάτων Φωτοστοιχειοθεσίας και Τυπογραφικής Διαμόρφωσης των Ηλεκτρονικών και Εντύπων Εκδόσεων και Εκτύπωσης και Βιβλιοδετικών Εργασιών της Διεύθυνσης Στατιστικής Πληροφόρησης και Εκδόσεων της πρώην ΓΓ Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος. Το προσωπικό των Τυπογραφείων του ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, που απασχολείται με τυπογραφικές εργασίες.

Κλίμακα Β'
Οι εργαζόμενοι που δικαιούνται τα 70 ευρώ

Στην κατηγορία Β΄ (70 ευρώ) περιλαμβάνονται: Το προσωπικό που εργάζεται στην εστίαση και στον ιματισμό των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας, του Εθνικού Κέντρου Aμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ. του Τομέα Πρόνοιας και των Αγροτικών Ιατρείων. Οι απασχολούμενοι στη Β΄ Ζώνη του Εθνικού Κέντρου «Δημόκριτος» και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Το προσωπικό στα εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και Περιγραφικής Ανατομικής των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών. Οι χημικοί, βοηθοί χημικοί, και αναλυτές που απασχολούνται αποκλειστικά σε εργαστήρια. Οι εργαζόμενοι στην πίστα αερολιμένων. Οι ηλεκτρονικοί και τεχνίτες αεροσκαφών, οι Μηχανολόγοι, οι Ηλεκτρολόγοι που απασχολούνται στους Ναύσταθμους, στο Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ), στη Διοίκηση Ελικοπτέρων (ΔΕΝ) και σε συνεργεία των εγκαταστάσεων του ΠΝ. Οι ειδικευμένοι εργάτες λιμένων, οι εργάτες υποβρύχιων φραγμάτων, οι μανουβραδόροι και οι ναυτεργάτες των Ναυστάθμων, λιμενικών εγκαταστάσεων και πλοίων. Οι τεχνολόγοι μηχανικοί ΑΦ ΕΠ, οι τεχνικοί ΑΦ?ΕΠ και οι χημικοί μεταλλουργοί του ΓΕΑ.

Σχόλιο: Τις όποιες ενστάσεις μας για τις αλλαγές από την αρχική λίστα τις έχουμε εκφράσει στο παρελθόν. Συνοπτικά πάντως μπορούμε να πούμε ότι ναι μεν δεν έγινε η μαζική έξοδος που τόσο το υπουργείο όσο και η τρόικα επιζητούσαν αλλά οι διαφοροποιήσεις είναι πολύ μεγάλες ομοίως και οι αδικίες που γίνονται. Π.χ. οι ζαχαροπλάστες, οι κουρείς και οι κομμώτριες είναι επάγγελμα που λόγω θέσης προκαλούν αγγειακά προβλήματα (με τις συνέπειες αυτών) - πράγμα εξ ορισμού "ανθυγιεινό". Παρομοίως προκαλεί εντύπωση η διαφοροποίηση του προσωπικού καθαριότητας μεταξύ "δημοσίων" και "ιδιωτικών" υπαλλήλων. Μήπως επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (προς το παρόν) και πληρώνονται στην ώρα τους (θεωρητικά πάντα); Άγνωστο το σκεπτικό και προφανέστατα οι αποφάσεις δε βασίζονται αποκλειστικά σε αντικειμενικά κριτήρια αλλά και στη συνδικαλιστική δύναμη που έχουν διάφοροι κλάδοι εργαζομένων. Οι λιγότεροι συνδικαλισμένοι χάνουν.

Και μπορεί να μη βγαίνουν αμέσως από την αντίστοιχη ασφαλιστική κατηγορία πολλοί και άμεσα (αν και η νέα λίστα εφαρμόζεται αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2011, όμως εξαιρούνται όσοι θα έχουν πάνω από 3.600 ένσημα το 2015 -παλαιοί ασφαλισμένοι), ωστόσο δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το ανθυγιεινό επίδομα.

Και ενόσω αμφισβητούνται όλες οι κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, είναι προφανές ότι το πρώτο που κινδυνεύει να αμφισβητηθεί είναι το συγκεκριμένο επίδομα. Το οποίο, με αυτή την αφορμή, μπορεί να χαρακτηριστεί μονομερής παροχή του εργοδότη. Και, άρα, μπορεί να... ανακληθεί.

Τέλος ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι εξαιρέθηκαν επαγγέλματα, δεν προστέθηκαν πολλά καινούργια όπως είχε ανακοινωθεί. Αυτό θα πραγματοποιηθεί "στο μέλλον" αφού η επιτροπή είναι "διαρκής". Έτσι και γυρίζουμε στο παρελθόν με τις αλλαγές αυτές (διαβάστε εδώ τι εννοούμε). Και η ανάγκη για κάτι τέτοιο υπάρχει.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας neweurope.online, φέρνει στο φως της δημοσιότητας μυστικές συμφωνίες του Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι τα δανεικά προς την Ελλάδα και η επιμονή για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, συνδέεται άμεσα με πωλήσεις οπλικών συστημάτων ύψους 10.5 δις ευρώ. Η αγορά φέρεται να έρχεται ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που η Ευρώπη παραχωρεί "απλόχερα" στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν στα τέλη Οκτωβρίου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν με τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να χορηγήσουν στην Ελλάδα 110 δις ευρώ, το Συμβούλιο αποφάσισε αντίστοιχα ως αντάλλαγμα να συναινέσει η Ελλάδα στην αγορά στρατιωτικών προμηθειών από τη Γερμανία και τη Γαλλία, αξίας 10.5 δις ευρώ.

Οι αγορές θα γίνονταν ισότιμα, ώστε καμία από τις ηγετικές δυνάμεις να μην μείνει παραπονεμένη. Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, η αγορά θα περιελάμβανε φρεγάτες, Leopard τανκς από τη Γερμανία και Rafale μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία και άλλα. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι εκείνη την εποχή, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός και θεωρητικά είχε το δικαίωμα να αναλάβει τη δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας.

Τον ίδιο άλλωστε δελέασε ο γαλλογερμανικός άξονας, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να μείνει στην εξουσία για δύο ακόμη χρόνια τουλάχιστον. Το διάστημα θα ήταν αρκετό για να νομιμοποιηθεί και η άτυπη συμφωνία αγοράς οπλικών συστημάτων.

Αφού πραγματοποιεί ανασκόπηση στα αίτια της πτώσης της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και στις ανεπίσημες τότε διαρροές περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το φόβο πραξικοπήματος, το δημοσίευμα της ιστοσελίδας καταλήγει στην ανάγκη της υπογραφής του Α. Σαμαρά στο "μαγικό χαρτί" της δανειακής σύμβασης, εξηγώντας ότι:

"Αφού παραιτήθηκε ο κ. Παπανδρέου και δεν υπάρχει καμία επίσημη δέσμευση από την Ελλάδα, η εντολή αγοράς του υλικού άμυνας παραμένει εντελώς στον αέρα". Πράγματι, κανείς δεν αναμένει ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές Φεβρουαρίου, το πιθανότερο με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, θα θέσει στο τραπέζι πιθανές αγορές στρατιωτικού υλικού, όταν στο δημόσιο οι απολύσεις είναι μαζικότατες και μισθοί και συντάξεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Η υπογραφή, την οποία Γερμανία και Γαλλία ζητούν επίμονα από τον Σαμαρά έρχεται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. "Ωστόσο, αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για την Μέρκελ και τον Σαρκοζί, ώστε ο πρόεδρος της ΝΔ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που δεν τήρησε ο Παπανδρέου", καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγές ειδήσεων: "News 24", "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: