Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Νέο Μεσοπρόθεσμο - Μέτρα 7 δις για το επόμενο Μνημόνιο/ Η Αυστρία υπέρ Σκοπίων για την ονομασία

Το κύριο μέρος της σημερινής μας ανάρτησης αναφέρεται στις πληροφορίες που υπάρχουν για τα μέτρα τα οποία επιζητούν οι δανειστές μας - αυτά βέβαια έρχονται να προστεθούν σ' αυτά τα οποία έχουν καταρχήν συμφωνηθεί και έχουμε παρουσιάσει σε τρεις διαφορετικές αναρτήσεις (δείτε σχετικά εδώ, εδώ κι εδώ) καθώς και στο καινούργιο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ(για το οποίο έχουμε γράψει εδώ). Κατά τις δηλώσεις του κυρίου Σαμαρά βέβαια, θα υπάρξει "επαναδιαπραγμάτευση" των συμφωνηθέντων μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Ν.Δημοκρατία - αυτό βέβαια δε φάνηκε στην επιστολή που έστειλε και η οποία είναι αρκούντως ξεκάθαρη. Η ουσία είναι πάντως ότι πάμε "μέτρο-μέτρο" από δόση σε δόση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται:

Είδηση: Ένα αναθεωρημένο μνημόνιο είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή της 6ης δόσης. Οι όροι του είναι δεσμευτικοί και, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, θα αποτελούν το πρόπλασμα του νέου μνημονίου που θα υπογραφεί μαζί με το νέο δάνειο. Το κείμενο περιλαμβάνει μία σειρά από νέες δεσμεύσεις για επώδυνες παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα φέτος και τα επόμενα χρόνια, αν θέλει να λαμβάνει τα δάνεια της τρόικα.

Δίνεται μια πρώτη... γεύση των «πρόσθετων» μέτρων αξίας 7 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) που πρέπει να λάβει η Ελλάδα έως το 2015, παρά το PSI, τα οποία πολύ δύσκολα θα βρεθούν. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει προς το παρόν «εντοπίσει αρκετά πρόσθετα μέτρα που ενδέχεται να δώσουν μόνο το 1,7 δισ. ευρώ» από το συνολικό ποσό που αναζητά.

Περιλαμβάνουν:

Προσαρμογή στα ειδικά μισθολογικά καθεστώτα (στις συζητήσεις με την τρόικα έγγραφη είχε γίνει αναφορά σε αυτά των πανεπιστημιακών, δικαστικών, του στρατού και της αστυνομίας) με την εκτίμηση ότι αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των μισθών στο Δημόσιο.

Μεταρρύθμιση του συστήματος των επιστροφών του ΦΠΑ για τους αγρότες.

Περαιτέρω εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.

Μείωση των προνοιακών επιδομάτων.

Πιο άμεσα ζητείται να καθοριστούν νέα κριτήρια αναπηρίας και να περιοριστούν οι δικαιούχοι ώστε οι συντάξεις να συρρικνωθούν το πολύ στο 10% του συνόλου (σχόλιο: δηλαδή και πραγματικά ανάπηροι να είναι θα τους κάνουν καλά για να ευχαριστηθεί η τρόικα), να καταρτιστεί νέος κατάλογος για τα φαρμακευτικά προϊόντα (σχόλιο: κοινώς να επιτρέπουν ακόμα λιγότερα φάρμακα - η ασπιρίνη αρκεί) και ν' ανατεθούν σε συμβούλους 14 συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις της περιόδου 2011- 12 (σχόλιο: το διοικητικό συμβούλιο του ειδικού ταμείου τζάμπα τους πληρώνουμε;).

Αυτά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου των παρεμβάσεων αξίας 7 δισ. ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με αρμόδια κοινοτικά στελέχη, για να βρεθούν πρέπει να φτάσουν στον «σκληρό πυρήνα» των κοινωνικών δαπανών του ελληνικού Δημοσίου. Στο μνημόνιο είναι σαφές ότι η κυβέρνηση «θα προβεί σε ενδελεχή επανεξέταση των προγραμμάτων δημοσίων δαπανών», η οποία θα βασιστεί στην «τεχνική βοήθεια» της τρόικας που... έρχεται. Θα δοθεί έμφαση στον «εξορθολογισμό των συντάξεων και των κοινωνικών μεταβιβάσεων κατά τρόπο που θα διατηρήσει τη βασική κοινωνική προστασία, των αμυντικών δαπανών, με την επιφύλαξη της αμυντικής ικανότητας της χώρας, και στην αναδιάρθρωση των κεντρικών και τοπικών διοικήσεων».

Η θέσπιση των μέτρων θα γίνει τον Ιούνιο του 2012 με το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα ακολουθεί την Ελλάδα έως το 2015.

Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή για πολλά πολλά χρόνια, με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα 5% του ΑΕΠ ετησίως τα οποία πρέπει να διατηρεί για χρόνια η Ελλάδα. θα προηγηθούν αρκετές άλλες παρεμβάσεις, κάποιες εκ των οποίων θα θεσπιστούν ενός του 2011.

Βασικότερη παρέμβαση θα είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο προαναγγέλλονται και «μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές». Επίσης θα περιλαμβάνει την εξάλειψη των διάφορων φορολογικών απαλλαγών και καθεστώτων προτίμησης στο πλαίσιο του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και του ΦΠΑ, την απλούστευση του ΦΠΑ και των φόρων περιουσίας αλλά και την ολοκλήρωση έως το τέλος του 2012 του λουκέτου-συγχώνευσης σε 200 ΔΟΥ.

Με το μνημόνιο η Ελλάδα δεσμεύεται να ζητήσει η ίδια την τεχνική βοήθεια «που θα παρέχεται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ ή άλλους οργανισμούς σε τομείς προτεραιότητας». Διευκρινίζεται ότι οι ενέργειες τεχνικής βοήθειας θα συντονίζονται με τη δράση που θα αναπτύσσει η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ο Αυστριακός υφυπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Βάλντνερ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), είχε ζητήσει να μην αποτελεί πλέον προϋπόθεση, η προηγούμενη επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ, για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι: "η Ε.Ε. θα πρέπει, επιτέλους, να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις". Ο Β. Βάλντνερ, θεωρεί πως εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους και της κρίσης του ευρώ, δεν έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς και υπογραμμίζοντας πως "οι Έλληνες έχουν τώρα άλλα προβλήματα και για αυτούς η κοινοτική διεύρυνση βρίσκεται τελείως στο κάτω μέρος της ημερήσιας διάταξης." Αυτά για να καταλάβετε: α) πόσο "αλληλέγγυα" είναι στις θέσεις μας η Ε.Ε., β) πόσο σοβαρά λαμβάνουν υπόψιν τους οι εταίροι μας τις "ευαισθησίες" και γ) πόσο πολύ νοιάζονται για την ιστορική αλήθεια. Όλα αποτέλεσμα της "λαμπρής" εξωτερικής πολιτικής Παπανδρέου και των προκατόχων του.

Πηγές ειδήσεων: "Το Παρόν", "Ελευθεροτυπία" / Το γιατί τελικά "υπέκυψε" ο Αντώνης Σαμαράς και έστειλε επιστολή δέσμευσης, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: