Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

(ανανεωμένο) Μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για το μισθολόγιο, την αύξηση στη φορολογία και στα εργασιακά - γεγονότα και σχολιασμός

Με μαζική συμμετοχή στην γενική απεργία απάντησε η ελληνική κοινωνία στο ύπο ψήφιση πολυνομοσχέδιο-σκούπα των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Οι δε κινητοποιήσεις της Τετάρτης και οι πορείες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ ήταν από τις μεγαλύτερες που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην Αθήνα, με τις αρχικές εκτιμήσεις της αστυνομίας να κάνουν λόγο για 75.000 πολιτών, τα συνδικάτα να μιλούν για 400.000 άτομα και τα ξένα πρακτορεία να ανεβάζουν τον αριθμό ακόμη και στις 500.000 και 800.000 άτομα, που διαδήλωσαν κατά των νέων οικονομικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Η αστυνομία προφανώς ήταν συγκεντρωμένη στο βασικό της καθήκον (δηλ. να φιλοδωρήσει με σφαλιάρες τους συμμετέχοντες στην πορεία) και δεν μπορούσε να κάνει σωστή καταμέτρηση.

Ωστόσο, παρά τη μαζική συμμετοχή των πολιτών, η πορεία αμαυρώθηκε από τα επεισόδια που προκάλεσαν περίπου 200 ατόμα στο Σύνταγμα, τη Βουκουρεστίου, την Κοραή και την Ακαδημίας. Η πλατεία Συντάγματος, όλοι οι γύρω δρόμοι, ακόμα και τα πεζοδρόμια, ήταν πλημμυρισμένα με κόσμο από νωρίς το μεσημέρι. Οι διαδηλωτές παρέμειναν μέχρι αργά το απόγευμα στην πλατεία, ενώ η αστυνομία επιτίθετο συνεχώς στο συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο όμως οπισθοχωρούσε για λίγο και επανερχόταν. Εκτεταμένη ήταν και σε αυτή την κινητοποίηση η χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης από τους αστυνομικούς, με τους διαδηλωτές να βάζουν φωτιές σε σωρούς σκουπιδιών που βρίσκονταν στους κεντρικούς δρόμους, προκειμένου να αντέξουν στα χημικά.

Μετά τις 14.30, οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να απωθήσουν τον κόσμο με ευκαιρία την ολοκλήρωση της πορείας του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Γιατί τότε; Γιατί οι "χορηγούμενοι" από την αστυνομία κουκουλοφόροι, αδυνατούν να διασπάσουν την περιφρούρηση του και έρχονται σε δράση συνήθως μετά το τέλος της πορείας του. Έτσι δεν υπάρχει "αφορμή" για επιθέσεις των ΜΑΤ, που βέβαια δραστηριοποιούνται αμέσως μετά, σε αγαστή συνεργασία με τους κουκουλοφόρους. Αν η αστυνομία λειτουργούσε σωστά, οι 200 "κουκουλοφόροι" θα είχαν πάψει να δρουν εδώ και καιρό. Λίγα λεπτά αργότερα δημιουργήθηκαν μικροεπεισόδια μπροστά από τα λουλουδάδικα μέχρι την οδό Σέκερη. Οι αστυνομικές δυνάμεις πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ ομάδες συγκεντρωμένων απάντησαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ο κόσμος δεν είχε αποχωρήσει μέχρι νωρίς το βράδυ, παρόλα τα χημικά, ενώ χειροκροτούσε συνεχώς, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Φωτιά έπιασε ένα φυλάκιο της προεδρικής φρουράς, έξω από τη Βουλή, η οποία έσβησε σχεδόν αμέσως. Γύρω στη 1 το μεσημέρι, σημειώθηκε μικροένταση που ξεκίνησε φραστικά μεταξύ 2 ομάδων διαδηλωτών, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων, η οποία έληξε λίγα λεπτά αργότερα πριν πάρει έκταση.

Μαζική η προσέλευση του κόσμου και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας. Χιλάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά, Πύργο Ηλείας, Μυτιλήνη, Αγρίνιο, Σέρρες, Λάρισα, Πρέβεζα, Ξάνθη και Τρίκαλα. Μάλιστα, στο Βόλο σημειώθηκαν επεισόδια, όπου υπήρξε εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ κουκουλοφόροι προκάλασαν ζημιές σε υποκαταστήματα τραπεζών.

Επεισόδια πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη με συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, υπάρχουν καταγγελίες για απρόκλητη χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας. Αστυνομικοί εισέβαλαν στο Εργατικό Κέντρο και συνέλαβαν δύο άτομα, ενώ ένας δικηγόρος κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς. Οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκαν με δύο πορείες, μία του Εργατικού Κέντρου και του ΕΔΟΘ και μία δεύτερη από το ΠΑΜΕ, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 15.000 άτομα. Το απόγευμα ήταν προγραμματισμένες η συγκέντρωση των «Μοτοσικλετιστών εν δράσει» στις 17:00 έξω από τον ΟΛΘ, ενώ στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο Λευκό Πύργο.

Πάνω από 15.000 οι διαδηλωτές και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου βρίσκονται υπό κατάληψη τα γραφεία της Περιφέρειας. Για 30.000 διαδηλωτές κάνουν λόγο τα συνδικάτα στην Πάτρα, ενώ στα Χανιά υπολογίζονται σε 8.000 ανθρώπους. Υπό κατάληψη το κτίριο της περιφέρειας στη Μυτιλήνη.

Εντός της Βουλής την Τετάρτη δεν είχαμε εκπλήξεις δυστυχώς. Όπως είχαμε προβλέψει (λεπτομέρειες εδώ), το πολυνομοσχέδιο πέρασε επί της αρχής, χωρίς απώλειες με τον κύριο Ανδρουλάκη, ν' αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι ευτυχώς που δεν ήταν ηγετικό στέλεχος της Αντίστασης στον καιρό της Κατοχής ή της Χούντας γιατί ακόμα θα είχαμε τους Ναζί ή τον Παπαδόπουλο στο κεφάλι μας (τώρα έχουμε τον ίδιο και την κυβέρνησή που υποστηρίζει - αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Αυτό το λέμε, γιατί κάθε μέρα ξυφουλκεί ενάντια στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και μιλάει για "αντίθετες προς τις σοσιαλιστικές ιδέες, πρακτικές" αλλά κάθε φορά δίνει "μια ύστατη ευκαιρία" θυμίζοντας το ανέκδοτο με τις ξανθιές.

Την Πέμπτη τα πράγματα δε διαφοροποιήθηκαν παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις: για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια είχαμε ουσιαστικά κοινή πορεία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, και είναι στα υπέρ του κυρίου Παπανδρέου που κατάφερε να ενώσει τους πάντες εναντίον του. Οι πορείες μεγάλες και οι συγκρούσεις εξίσου σοβαρές - αυτή τη φορά μεταξύ "κουκουλοφόρων" και της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ, που κατάφερε να περιορίσει τους "μπαχαλάκηδες" σε μέρος που θα μπορούσαν να συλληφθούν. Η αστυνομία πάντως δεν έκανε τη δουλειά της (ήμασταν εκεί και τα είδαμε) αφού το κυνηγητό ηλικιωμένων είναι σαφέστατα πιο εύκολο από τη σύλληψη κουκουλοφόρου. Έτσι αυτοί διέφυγαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Εντός της Βουλής, το "θρίλερ" είχε προδιαγεγγραμένο τέλος. Μόνο η η Λούκα Κάτσελη καταψήφισε το άρθρο 37 με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Οι υπόλοιποι γαντζωμένοι στις καρέκλες τους αποφάσισαν να αψηφήσουν για άλλη μια φορά τις εκατοντάδες χιλιάδες λαού που ήταν έξω, δείχνοντας πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ασυμφωνία λαού και βουλευτών. Είχε χρόνια να συμβεί κάτι τέτοιο και μια αναδρομή στην οικογενειακή ιστορία του νυν Πρωθυπουργού θα του δώσει την ευκαιρία να θυμηθεί την προηγούμενη φορά (στα Ιουλιανά).

Νωρίτερα η κ. Κατσέλη συναντήθηκε με τον κ. Βενιζέλο, ωστόσο, δεν μεταπείστηκε παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για συναινετική λύση για το άρθρο 37.

«Μπορούμε να επιφέρουμε οριακές αλλαγές στην διατύπωση», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Νωρίτερα, η κυρία Λούκα Κατσέλη εξέφρασε για ακόμα μια φορά την πρόθεσή της να καταψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχεδίου.

«Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 με αυτό τον τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη.

Η βουλευτής εξήγησε ότι με την εφαρμογή του συγκεκριμένου «όλες οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να προσαρμοσθούν προς τα κάτω έως τον χαμηλότερο μισθό. Τι θα συμβεί; μια γενικευμένη απότομη μείωση μισθών που με συντηρητικές μετρήσεις θα αφαιρέσει πολλά δις από την ελληνική οικονομία και θα επιφέρει περαιτέρω ύφεση και εκτροχιασμό εσόδων» ενώ πρόσθεσε ότι «Θα έρθει και πάλι η τρόικα να ζητήσει νέα μέτρα γιατί δήθεν δεν πιάσαμε τους στόχους».

Η κυρία Κατσέλη εκτίμησε ότι θα έρθει σύντομα η στιγμή που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «θα μπει και η εθνική συλλογική σύμβαση στο όνομα της νέα δόσης δανείου».

Πάντως, η κυρία Κατσέλη ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο για 2 μήνες προκειμένου να υπάρξει διάλογος μεταξύ κοινωνικών εταίρων και τρόικας «αυτό μπορέι να δημιουργήσει μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία πριν από το Δεκέμβρη 2011. Μια 2μηνη παράταση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις της Κυριακής».

Σε μια δραματική ομιλία που φαίνεται να εκφράζει το σύνολο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προχώρησε νωρίτερα η κυρία Βάσω Παπανδρέου, καλώντας την κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, γιατί «δεν πάει άλλο. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση».

Εξήγησε ότι είχε αποφασίσει να καταψηφίσει το άρθρο 37 «ως μια συμβολική κίνηση, που δείχνει ότι δεν έχει μόνο η τρόικα κόκκινες γραμμές αλλά και το ελληνικό κοινοβούλιο, οι Ελληνες βουλευτές», όμως άλλαξε γνωμη μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι αν δεν ψηφιστεί ένα άρθρο, δεν θα πάρουμε την έκτη δόση» (πράγμα ψευδές βεβαίως αφού η δόση έχει αποφασιστεί ήδη να δοθεί σύμφωνα με το διεθνή τύπο) και εμφανώς συγκινημένη, συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να αναλάβω αυτήν την ευθύνη… Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα. Ψηφίζω και είναι η τελευταία φορά».

Επιπροσθέτως, η κυρία Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στην «παθητική», όπως την χαρακτήρισε, πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και ζήτησε «μετά την Κυριακή να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις. Δεν πάει άλλο. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση».

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχηθούμε να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τον 53χρονο Δημήτρη Κοτζαρίδη που πέθανε στη διαδήλωση της 20/10. Ο θάνατος του 53χρονου δεν επήλθε ως αποτέλεσμα χτυπημάτων ή κακώσεων, αλλά εξαιτίας του ότι ο διαδηλωτής αισθάνθηκε δυσφορία από τη ρίψη χημικών στο Σύνταγμα και μεταφέρθηκε αρχικά στο Ζάππειο. Μακάρι η θυσία του να μην πάει χαμένη...

Πηγές ειδήσεων: "Καθημερινή", "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: