Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Αύξηση φόρων στις καταθέσεις και νέα εισφορά σε μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους; / Σχόλιο για το ενιαίο μισθολόγιο

Είδηση: Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στα νέα μέτρα για την αύξηση εσόδων, μελετάτε η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων, µε συντελεστή µεταξύ του 30% και του 50%. Σήµερα ο φόρος αυτός στην Ελλάδα είναι στο 10%, αλλά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, µεταξύ αυτών στη Γερµανία και στην Ελβετία, κυµαίνεται µεταξύ 30% και 40%.

Εναλλακτικά, υπάρχει η σκέψη να ονοµαστεί φόρος διακράτησης (withholding tax), έτσι ώστε να ξεχωρίζει από τον πρώτο φόρο. Από το µέτρο αυτό εκτιµάται ότι µπορούν να εισρεύσουν στα κρατικά ταµεία τουλάχιστον 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, µε δεδοµένο ότι οι συνολικές καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προσεγγίζουν τα 190 έως 200 δισ. ευρώ.

Πηγές της τρόικας έλεγαν βέβαια ότι «η επιβολή του µέτρου προβληµατίζει έντονα καθώς οι Ελληνες θα θεωρήσουν ότι το επόµενο βήµα θα είναι η κυβέρνηση να πειράξει τις ίδιες τις καταθέσεις, κάτι που βεβαίως αποκλείεται κατηγορηµατικά».

Εναλλακτικά εξετάζεται η επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς σε µια µερίδα ελεύθερων επαγγελµατιών όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι µηχανικοί, οι οποίοι όµως έχουν κάνει έναρξη επαγγέλµατος νωρίτερα από το 2006, δηλαδή όσοι εργάζονται πάνω από 5 έτη.

Η έκτακτη εισφορά θα είναι κλιµακωτή, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόµενο να υπολογίζεται και η ακίνητη περιουσία του ελεύθερου επαγγελµατία. Υπενθυµίζεται ότι ήδη στο πολυεκκαθαριστικό έχει επιβληθεί έκτακτος φόρος 300 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελµατίες.

Δεν αποκλείεται να επιλεγούν και τα δύο µέτρα ή µόνο το ένα από τα δύο. Εναλλακτικά µπορούν να κρατηθούν ως εφεδρείες για τον ερχόµενο Δεκέµβριο, όταν δηλαδή θα επίκειται η έγκριση της επόµενης δόσης. Η απόφαση µένει να ληφθεί από την ίδια την κυβέρνηση.

Σχόλιο: Δεν προβλέπουμε να προχωρήσει η κυβέρνηση στο μέτρο της αύξησης του φόρου στις καταθέσεις, δεδομένου ότι αυτό θα ξεσηκώσει νέο κύμα "εξόδου" χρημάτων από την χώρα (μετά τα πρώτα 2 που έγιναν λόγω των βλακωδών δηλώσεων του κυβερνητικού επιτελείου περί "Τιτανικών" και "εξόδου απ' το ευρώ"). Κάτι τέτοιο δε θα το άντεχε το τραπεζικό σύστημα ούτε η οικονομία της χώρας. Επομένως (και δια της ατόπου απαγωγής) θεωρούμε πιο πιθανή την επιβολή νέας εισφοράς από τους γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους. Αυτό βέβαια θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε δεκάδες νέους επαγγελματίες αυτών των κλάδων - πολλοί εκ των οποίων (και ιδιαίτερα στον κλάδο των μηχανικών) αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, δεδομένης της τεράστιας πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Για τους δε δικηγόρους (με εξαίρεση μια μειοψηφία που μεγαλό-δικηγορεί) η κατάσταση είναι εδώ και χρόνια κάκιστη, με την υπερπροσφορά εργαζομένων στον κλάδο να έχει λειτουργήσει αρνητικά. Αν βάλει κανείς και τις υψηλές εισφορές που πληρώνουν αυτοί οι δύο κλάδοι στ' ασφαλιστικά τους ταμεία, βλέπει κανείς ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, όσο φαντάζεται μεγάλο μέρος της κοινωνίας...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σε δηλώσεις που έκανε ο Ο Ευάγ. Βενιζέλος στην Ουάσιγκτον τόνισε ότι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο θα σημαίνει επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς. Διευκρίνισε πως η μείωση αυτή είναι επιπρόσθετη του 15% που έχει εφαρμοστεί στους δημοσίους υπαλλήλους και του 25% στο προσωπικό των ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα το πιθανό νέο εύρος των μισθών στο Δημόσιο θα εκτείνετε μεταξύ των επτακόσια ογδόντα (780) έως 2.200 ευρώ. Η μισθολογική οροφή μπορεί να φτάσει τα 2.700 ευρώ μετά την καταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης και του πριμ παραγωγικότητας. Οι βασικοί μισθοί αναπροσαρμόζονται και αυξάνονται, με τη μερική ενσωμάτωση ορισμένων από τα επιδόματα. Ωστόσο, το άθροισμα σημερινών βασικών μισθών και επιδομάτων θα είναι αισθητά μικρότερο. Σήμερα, ο βασικός μισθός για την κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) είναι 711 ευρώ, για την κατηγορία δευτεροβάθμιας (ΔΕ) είναι 830 ευρώ, για τους απόφοιτους ΤΕΙ (ΤΕ) 938 ευρώ και για τους αποφοίτους ΑΕΙ (ΠΕ) 984 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΥΠΟΙΚ, ο βασικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, από 711 ευρώ, θα αυξηθεί σε 780 ευρώ. Δεδομένου όμως ότι ο υπάλληλος αυτός λαμβάνει σήμερα και την προσωπική διαφορά των 142 ευρώ από το παλαιό επίδομα των 176 ευρώ, οι βασικές του αποδοχές διαμορφώνονται σε 853 ευρώ. Καθώς δεν θα υπάρχει η «προσωπική διαφορά» στο νέο μισθολόγιο, το τελικό ύψος των αποδοχών του, από 853 ευρώ, θα μειωθεί σε 780 ευρώ.
Αντίστοιχες αναπροσαρμογές προβλέπονται και για τους βασικούς μισθούς των υπόλοιπων κατηγοριών υπαλλήλων.



Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι η κατάργηση φοροαπαλλαγών θα ισχύσει αναδρομικά από τις αρχές του 2011, κάτι που οι φορολογούμενοι θα αντιληφθούν πολύ καλά κατά τη σύνταξη των δηλώσεών τους το 2012 και ότι θα εξοικονομήσει γύρω στο 0,6% του ΑΕΠ, ποσοστό που υπολογίζεται πως αντιστοιχεί σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Δείτε εδώ αναλυτικά τι ισχύει για τις φοροαπαλλαγές στο εισόδημα σας του 2011. Επίσης, ο κανόνας "1 πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις" θα ισχύει, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, καθ' όλη τη διάρκεια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Το πλήρες νομοσχέδιο για το καινούργιο μισθολόγιο και βαθμολόγιο μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.

Επιτέλους λίγη ειλικρίνεια... Τέρμα τα ευχολόγια του τύπου "δικαιότερες απολαβές", τέλος στα ψεύτικα "η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει άνοδο στις αποδοχές της" και επιτέλους ένα στοπ στα "το ενιαίο μισθολόγιο δε θα θίξει τον μέσο δημόσιο υπάλληλο". Νέες μειώσεις μισθών και επισήμως από ανθρώπους που συνεχίζουν ν' απολαμβάνουν ζωή ανάλογη μ' αυτή του κακότυχου Λουδοβίκου βασιλιά της Γαλλίας λίγο πριν την Γαλλική επανάσταση, ενώ από κάτω ο "λαουτζίκος" αναγκάζεται να επιβιώσει με 3 και 60. Πάντως όλοι ξέρουμε το τέλος του, όπως και αυτό της αξιολάτρευτα αφελούς συζύγου του, Μαρίας Αντουανέτας.

Και βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι σε κανένα μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου (ούτε καν επί εποχές
πολύ-πολύ δύσκολες) δεν είχαμε τόσες αλλαγές στη φορολογία σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Γι' αυτό κύριοι δεν επενδύεται ένα ευρώ στην χώρα μας από ξένα ή εγχώρια κεφάλαια και όσοι θέλουν "να επενδύσουν" στηρίζονται σε κοινοτικά ή εθνικά προγράμματα. Αν κάνετε 30 αλλαγές το χρόνο, ποιος θα σας εμπιστευτεί και θα βάλει ΔΙΚΑ ΤΟΥ χρήματα στην χώρα;

Και κάτι ακόμα... Ένα αυγό πέταξε στο Ρέθυμνο μια 33χρονη ενάντια στον (μη γελάσετε) υφυπουργό "Προστασίας του Πολίτη" Μ. Όθωνα. Ο υπουργός, ξεχνώντας την κρητική του καταγωγή και τα παντελόνια που φοράει, έκανε μήνυση (!!!) γι' αυτό, μάλλον επιζητώντας αποζημίωση για το καθαριστήριο στο οποίο αναγκάστηκε να στείλει το πουκάμισο του που λερώθηκε. Ούτε αντρίκια και ούτε τίμια στάση από έναν άνθρωπο που μπορεί ναι μεν να στείλει στα δικαστήρια τον οποιοδήποτε από μας, αλλά που μπορεί να κάθετε σα βρεγμένο κοτόπουλο πίσω από τη βουλευτική του ασυλία, αν κάποιος από τους πολίτες του κάνουν μήνυση για τον οποιαδήποτε λόγο...

Πηγή ειδήσεων: "Έθνος" / Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (και τον αριθμό δανείων που έλαβε κατά περιόδους) μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Προηγούμενη σχετική μας ανάρτηση με πίνακες για το δημόσιο χρέος υπάρχει εδώ.

Πηγές ειδήσεων: "Ημερησία", "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: