Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Αιώνια θα έχουν βάση στην Σούδα οι Αμερικανοί / Το πολυνομοσχέδιο (φρουτάκια, υγεία, τουριστική κατοικία, φορολογικό) στην Βουλή - μικρές διαρροές

Είδηση: Μνημόνιο για νέα βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα ψηφίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Πρόκειται για τη Συμφωνία Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ της Διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων της Νάπολης και του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, σχετικά με την εγκαθίδρυση της Προωθημένης Βάσης Διοικητικής Μέριμνας στο λιμάνι της Σούδας στην Κρήτη. (Memorandum of Understanding - Μνημόνιο Κατανόησης). Η Συμφωνία αυτή είχε υπογραφεί από το ΓΕΕΘΑ επί πρωθυπουργίας Καραμανλή το 2008 και κατατέθηκε τον Απρίλιο για κύρωση στη Βουλή από τον τέως υπουργό Άμυνας Βενιζέλο, και ήδη ψηφίστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τις επόμενες μέρες θα σταλεί στην Ολομέλεια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποδεχόμενη το κείμενο της ΝΔ, δίνει «γην και ύδωρ» στα αφεντικά του ΝΑΤΟ, τους Αμερικάνους, ιδρύοντας στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού –πέραν της ήδη υπάχουσας αεροναυτικής βάσης των ΗΠΑ– ειδική βάση πετρελαίου και υπηρεσιών για να υποστηρίζει της ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις υπό την κωδική ονομασία «Ενεργή δράση» (ACTIVE ENDEAVOUR) στη Μεσόγειο.

Έτσι, ο Γιώργος Παπανδρέου προσφέρει στον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα εθνικό χώρο, καθιστώντας τη Σούδα μια σούπερ βάση, ίσως τη μεγαλύτερη του πλανήτη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης, ειδικά σε αυτήν την περίοδο, όπου η Σούδα έχει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη του βομβαρδισμού της Λιβύης του Καντάφι. Όπως και στη Δανειακή Σύμβαση με την «τρόικα», έτσι και σε αυτό το Μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας, η χρεοκοπημένη, ουσιαστικά, Ελλάδα, δημεύεται ως «Έθνος Υποδοχής» (Host Nation), σύμφωνα με τη στρατιωτική ορολογία, να παρέχει στο προσωπικό του «Αποστέλλοντος Έθνους» (Sending Nation), δηλαδή στον στρατό των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ελευθερία εισόδου και εξόδου πλοίων, αεροσκαφών, υλικών, εξοπλισμών όπλων, εφοδίων, χωρίς κανέναν φόρο! Και όχι μόνο αυτό. Το Μνημόνιο ορίζει ρητώς ότι η Ελλάδα «θα παρέχει γεύματα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανέξοδα και θα παρέχει ανέξοδα στις δυνάμεις που στρατωνίζονται υπηρεσίες δημόσιας ωφέλειας, λευκά είδη, υπηρεσίες καθαριότητας, υφιστάμενες εγκαταστάσεις γραφείων, εξοπλισμό γραφείου, επαρκή χώρο στάθμευσης, εγκαταστάσεις πλυντηρίων». (Παράρτημα Ε - Υποστήριξη Ακινήτων και Εγκαταστάσεων).

Επιπλέον, η Ελλάδα υποχρεούται να προσφέρει «ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες και μεταφορές με ασθενοφόρο για τους ασθενείς».Ακόμα και για την αποστολή των νεκρών στο «Αποστέλλον Έθνος» προνοεί το κείμενο, ορίζοντας ότι «η μεταφορά της σορού θα συντονίζεται και θα υποστηρίζεται από το “Έθνος Υποδοχής”» (Ελλάδα).

Στην ειδική έκθεση που επισυνάπτεται αναφέρεται το κόστος όλων αυτών των υπηρεσιών προς τους αμερικανονατοϊκούς στρατιώτες –από τις δωρεάν προμήθειες, μέχρι την παροχή θέρμανσης και υγειονομικής περίθαλψης–, κόστος που προσδιορίζεται στο ποσόν του 1.500.000 ευρώ ετησίως για τους έλληνες υπερφορολογούμενους! Όσον αφορά την απώλεια εσόδων από τις φοροαπαλλαγές, τα δωρεάν διόδια και την απαλλαγή από δασμούς και τέλη, δεν υπάρχει συγκεκριμένη αριθμητική προσέγγιση στην έκθεση, αλλά μόνο μια απλή δέσμευση, ότι: «η ανωτέρω απώλεια εσόδων θα αντιμετωπισθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού»!

Σχόλιο: Άλλη μια απόδειξη ότι όσο αφορά την εξωτερική μας πολιτική και τους "συμμάχους" μας, είμαστε "και κερατάδες και δαρμένοι" (διαβάστε εδώ σχετικά παραδείγματα). Αντί να προωθηθεί επιτέλους μια απεμπλοκή από το αναχρονιστικό καθεστώς των βάσεων - που στην πραγματικότητα ούτε ρόλο έχουν ούτε όφελος για την χώρα μας- η συνθήκη επαναπροσδιορίζεται, επιβαρυντικά για την χώρα μας, διευρύνοντας τις παροχές εις βάρος των συνήθων κορόιδων, δηλ. των Ελλήνων φορολογούμενων.

Αυτό το οποίο είναι άξιο αναφοράς είναι η ευκολία με την οποία γίνονται τέτοιου είδους παραχωρήσεις - για "διευκολύνσεις" που λειτουργούν ως ξεχωριστό κράτος (θυμηθείτε εδώ και τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στην περιοχή των Χανίων υπέρ της βάσης), μη υπαγόμενοι σε νόμους και κανόνες (πόσες και πόσες φορές δεν έχουν παρανομήσει χωρίς να τιμωρηθούν στηριζόμενοι σε διακρατικές συμφωνίες;) της χώρας μας. Η γαλαντομία δε που επιδεικνύει το ελληνικό Δημόσιο (μιλώντας γενικά για το κόστος που θα δημιουργηθεί εις βάρος του ελληνικού κράτους, και δείχνοντας των προϋπολογισμό ως το μέσο κάλυψής τους) δε συνάδει ούτε με την περίοδο, ούτε με την "τσιγκουνιά" που δείχνει σε ζωτικούς τομείς όπως την υγεία και την παιδεία. Και αν είχαμε κάποιο όφελος από τέτοιες κινήσεις, ας πήγαινε στο καλό - με βάση όμως τα τεκταινόμενα (όπως παρουσιάζονται εδώ), τέτοιες παραχωρήσεις δε δικαιολογούνται...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά μεταξύ άλλων σε συνταξιοδοτικά θέματα, στην προώθηση του τουρισμού, φορολογικές διατάξεις και την ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιγνίων. Στο νομοσχέδιο συμπεριελήφθησαν και τροπολογίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η πολυσέλιδη που αφορά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου και η τροπολογία περικοπής των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, της αποδοχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτυχαν ουσιαστικά, εκείνες που αφορούν τα τουριστικά καταλύματα, (παρότι αρκετές υπήρξαν οι διαμαρτυρίες για περιορισμό των ρυθμίσεων για την τουριστική κατοικία, στα καταλύματα πέντε αστέρων), ορισμένες από τις οποίες ψήφισε και ο ΛΑΟΣ. Η 153σέλιδη τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, συνάντησε μονάχα την συμφωνία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, πλην εκείνης του βουλευτή Ζακύνθου, Δημήτρη Βαρβαρίγου. Ο κ. Βαρβαρίγος, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απολύσεις του «πλεονάζοντος προσωπικού», δηλώνοντας πως «δεν πρόκειται να γίνω κανίβαλος εργαζομένων και με την ψήφο μου να οδηγήσω εργαζομένους στον καιάδα της ανεργίας, για λόγους δημοσιονομικού κόστους», καθώς μάλιστα, «λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν τα αναζητήσαμε εκεί που υπάρχουν». Την αντίθεσή του και σε ρύθμιση που αφορά την απελευθέρωση των υπηρεσιών υγείας, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, δηλώνοντας πως την καταψηφίζει. Η επίμαχη ρύθμιση, καταργεί τις προθεσμίες έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων, με τις οποίες θα ρυθμιζόταν η αγορά ιατρικών υπηρεσιών. «Πιστεύω πως πίσω από τις δεκατρείς λέξεις της παραγράφου, καραδοκούν μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της υγείας, τα οποία περιμένουν αυτή τη διάταξη» ανέφερε ο βουλευτής. Σημειώνεται πως την εναντίωση στην ίδια διάταξη, εξέφρασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Αθ.Λεβέντης.

Δύο γρήγορα σχόλια όσο αφορά τα τεκταινόμενα στην Βουλή - 1ον) είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι τόσο σοβαρά ζητήματα τα οποία είναι συναρτώμενα με το δημόσιο συμφέρον (όπως η αποσύνδεση πτυχίου ιατρικής με την ιδιότητα του γιατρού - λεπτομέρειες εδώ) διεκπαιρεώνονται με ρυθμούς αστραπή χωρίς συζήτηση και 2ον) είναι απαράδεκτο οι ενδο-πασοκικές αντιδράσεις να είναι μηδαμινές και να περιορίζονται σε 1-2 βουλευτές που έχουν μια σχετική ευαισθησία - σε διαφορετικά θέματα ο καθένας. Το έχουμε γράψει στο παρελθόν, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα: πιο πολύ από την κυβερνητική αναλγησία, προκαλούν οι βουλευτές που αντί να υπερασπιστούν τους πολίτες, κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη ήττα της δημοκρατίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: