Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Νέο Μεσοπρόθεσμο - άλλα στα ελληνικά και άλλα στ' αγγλικά / "Η κατάργηση της λογικής στην Ελλάδα και το Μεσοπρόθεσμο"


Είδηση: Νέα σειρά μέτρων δεσμεύτηκε να πάρει η κυβέρνηση για ν' ανοίξει το δρόμο για την 5η δόση και το νέο Μνημόνιο. Αποτελούν απαράβατους όρους για τη δόση του Σεπτεμβρίου, αλλά και για το νέο δάνειο οι αποφάσεις για το οποίο (τυχαία;) αναβάλλονται χρονικά για την ίδια περίοδο. Αυτό προκύπτει από το κείμενο που η Κομισιόν κοινοποίησε στα αγγλικά. Το κείμενο όταν μεταφραστεί θα δημοσιοποιηθεί από την κυβέρνηση κατά τη συνήθη διαδικασία. Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνονται στη νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου το οποίο έχει πλέον αλλάξει ριζικά, σε σχέση με το αρχικό κείμενο του 2010.

Περιλαμβάνει δεκάδες νέες και εξαιρετικά επώδυνες δεσμεύσεις, οι οποίες υπογράφηκαν από τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και Γ. Προβόπουλο και την τρόικα στις 2 Ιουλίου. Τώρα, εκ των υστέρων, θα γίνουν γνωστές στους πολίτες και στο Κοινοβούλιο. Παραθέτουν και το περιεχόμενο του «εφαρμοστικού νόμου 2», που έρχεται ως τις 15 Αυγούστου.

Το κείμενο υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup και συνοδεύεται από έκθεση των υπηρεσιών της Επιτροπής, που μεταξύ άλλων αναλύει τη βιωσιμότητα του χρέους κάνοντας λόγο για εκτίναξή του στο 170% του ΑΕΠ χωρίς μέτρα και υπό τις καλύτερες συνθήκες στον περιορισμό του στο 105% του ΑΕΠ. Δηλαδή σε επίπεδα που θα απαιτούν νέο κύκλο λιτότητας ή άλλων... λύσεων.

Το νέο κείμενο αποτελεί την τρίτη κατά σειρά επικαιροποίηση του Μνημονίου του Μαΐου του 2010. Βάσει του σχετικού νόμου, που τότε υπογράφηκε με διαδικασία κατεπείγοντος και απλή πλειοψηφία, εγκρίνεται με απλή υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών.

Οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι:

* Να ψηφιστεί έως τις 15 Αυγούστου από τη Βουλή ο «Εφαρμοστικός νόμος 2». Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο μισθολόγιο, τα λουκέτα και τις απολύσεις στις ΔΕΚΟ, τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

* Αποφασίζεται και νέα περικοπή δαπανών (πέραν των μέτρων που μόλις ψηφίστηκαν). Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα απελευθερώνει περισσότερο από το 1/14 της ετήσιας πίστωσης (εξαιρουμένων των μισθών, των συντάξεων και των τόκων) ανά μήνα για κάθε υπουργείο. Επαναξιολόγηση θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αν υπάρξουν αποκλίσεις, θα περικοπεί αυτό το αποθεματικό οριστικά (υπολογίζεται περί τα 1,5 δισ. ευρώ).

* Επιτηρητές. Η τρόικα για να διασφαλίσει την πιστή τήρηση του Μνημονίου υποχρεώνει την Ελλάδα σε «τεχνική βοήθεια» από τα κράτη-μέλη το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

* Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και ένα μαξιλάρι για 2013. Προβλέπει ότι έως τότε, αν πάει καλά η μάχη για τη φοροδιαφυγή ή την κρατική σπατάλη, κάποια μέτρα δεν θα γίνουν.

* ΔΕΚΟ. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα περάσει νομοθεσία για λουκέτο ακόμη 40 μικρών φορέων, τη συγχώνευση 25 άλλων «μικρών» και λουκέτο ή συγχώνευση επιπλέον 11 μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν 7.000 άτομα. Αναφέρονται: ΕΡΤ (συρρκίνωση), ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό ίδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ (λουκέτο), ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΘΥΑΓΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ (συγχώνευση) με χρονικό όριο ολοκλήρωσης διαδικασιών το τέλος Σεπτεμβρίου. Μετά θα γίνει απολογισμός για να αποφασιστεί η μετέπειτα.. δράση.

* Οι ΔΕΚΟ πρέπει έως τα μέσα Ιουλίου να ανακοινώσουν νέα επιχειρησιακά σχέδια με συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης δαπανών και αύξησης εσόδων.

* Μισθολόγιο. Το νέο μισθολόγιο θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Αυγούστου και σταδιακά σε διάστημα 3 ετών. Στόχος είναι «να ευθυγραμμιστούν οι μισθοί (επίτευξη της "ίσης αμοιβής για ίση εργασία")». Στο ίδιο καθεστώς θα ενταχθούν και οι μισθοί σε ΔΕΚΟ.

* Κοινωνικά επιδόματα. Τον Σεπτέμβριο θα γίνει η αποτίμηση των επιδομάτων με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων στην επιλογή των δικαιούχων (συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων ανεργίας, των εκπτώσεων στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και στις παροχές σε είδος).

* Υγεία. Εως το τέλος Νοεμβρίου και με βάση έκθεση που αναμένεται τον Σεπτέμβριο θα γίνουν νέες παρεμβάσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων της παροχής υπηρεσιών, της φαρμακευτικής δαπάνης κ.λπ.

* Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι είναι έτοιμη για αλλαγή νομοθεσίας των κλαδικών συμβάσεων έως τέλος Ιουλίου αν κριθεί ότι είναι ανεπαρκής.

Σχόλιο: Πέρσυ τον Ιούνιο μετά την υπογραφή και την ανακοίνωση του Μνημονίου, ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ένα γεγονός που ύπο άλλες συνθήκες θα είχε ξεσηκώσει τα πλήθη: η δανειακή σύμβαση που είχε υπογραφεί εκ μέρους του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν διαφορετική από αυτήν που είχε επικυρωθεί από την βουλή (διαβάστε εδώ λεπτομέρειες). Τα ψηφισθέντα επαίσχυντα μέτρα, ήταν ακόμα πιο σκληρά ενώ οι όροι πληρωμής ήταν απαράδεκτοι, αφού έβαζαν ενέχυρο όλη τη δημόσια περιουσία. Η μετάφραση του Μνημονίου που κυκλοφόρησε στον γραπτό τύπο, απλώς επιβεβαίωσε το γεγονός (διαβάστε αναλυτικά εδώ - αξίζει αν όχι για τίποτε άλλο, αλλά για ιστορικούς λόγους). Η κυβέρνηση βγήκε αμέσως να διαψεύσει, ενώ το ζήτημα θάφτηκε κυριολεκτικά από τα μεγάλα κανάλια και την πλειοψηφία του γραπτού τύπου. Όσοι το έβγαλαν στην επιφάνεια κατηγορήθηκαν ως "τρομολάγνοι" και "συνωμοσιολόγοι". Στην πορεία όμως οι "συνωμοσίες" απέκτησαν υπόσταση, ενώ σιγά-σιγά όλες οι "τρελές" απαιτήσεις της τρόικας ικανοποιήθηκαν, σιγά αλλά σταθερά. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα.

Το Μεσοπρόθεσμο βέβαια δεν μιλάει για αλλαγές στις παροχές υγείας (παρά το ότι η κοινωνική πρόνοια έχει χτυπηθεί ήδη όπως αναλύεται εδώ, και οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων είναι το πρώτο βήμα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας), ούτε γι' απολύσεις στο Δημόσιο (για τις οποίες πάντως έχει γίνει ήδη η σχετική προετοιμασία της κοινής γνώμης όπως μπορείτε να θυμηθείτε εδώ). Δε αναφέρει τις κλαδικές συμβάσεις, την κατάργηση των οποίων εξάλλου δε θέλει κανείς από τους κοινωνικούς εταίρους (διεξοδικά στοιχεία βρίσκονται εδώ). Αυτά όμως περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο που υπέγραψε η κυβέρνηση.

Και τίθεται το ερώτημα...Πως είναι δυνατόν να γίνουν αυτά πράξη; Η απάντηση είναι απλή. Θα γίνουν αλλά πιθανόν αυτό να μη γίνουν άμεσα. Θα γίνουν μέσω μιας καινούργιας ψηφοφορίας στην βουλή όταν έρθει η ώρα της επόμενης δόσης. Θα παρουσιαστεί η "ανάγκη συμμόρφωσης" για πολλοστή φορά με το καρότο ενός νέου δανείου, στο βωμό του οποίου θα θυσιαστούν τα ελάχιστα τα οποία έχουν απομείνει όρθια. Όλα αυτά βέβαια έχουν αποφασιστεί γι' αυτό και υπογράφηκαν. Είναι καλό να το γνωρίζει ο κόσμος, για να συνεχίσει ν' αγωνίζεται και να αποδώσει λογαριασμό όταν έρθει η ώρα. Κάποια στιγμή η κοροϊδία θα πρέπει να λάβει τέλος, γι' αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο στόχος της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης: η εξάλειψη οποιασδήποτε δικλείδας ασφαλείας για τα εργασιακά δικαιώματα, την μόρφωση, την υγεία και την παιδεία υπάρχουν, την προστασία της δημόσιας περιουσίας και την απεμπόλιση των λίγων που έχουμε. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί γι' αυτό και γι' αύτό υπέγραψε. Έτσι έχουμε υποχρέωση να είμαστε "ξύπνιοι" και ο καθένας ν' αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Και κάτι τελευταίο... Εύλογα ερωτήματα θέτει ο αθλητικός συντάκτης Μιχάλης Τσώχος σε άρθρο του στην εφημερίδα Sportday. Το θέμα του δεν είναι αθλητικό, αλλά τα όσα ζήσαμε με τα πρωτοφανή επεισόδια στο Σύνταγμα και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Οι διαπιστώσεις του και τα ερωτήματα που θέτει εύλογα - αξίζει να τα διαβάσετε:
"
Η λογική δυστυχώς δεν καταργήθηκε στους δρόμους της Αθήνας, όταν η πρωτοφανής αστυνομική βία επιστρατεύτηκε για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο και να διαλύσει όποιον τόλμησε να σκεφτεί να διαδηλώσει στο Σύνταγμα. Η λογική καταργήθηκε χθες και μάλιστα εντός της Βουλής. Οταν ο κύριος Παπουτσής μάς είπε ότι ο Μίκης Θοεδωράκης είναι ο υποκινητής, εκεί ακούσαμε ότι οι προβοκάτορες γιατροί και φαρμακοποιοί δημιούργησαν χάος, εκεί ακούσαμε ότι η αστυνομία έκανε υποδειγματικά τη δουλειά της γιατί δεν υπήρξε είσοδος πολιτών στη Βουλή. Εκεί που ο κύριος Παπουτσής μάς εξήγησε με τον πλέον παραστατικό και γλαφυρό τρόπο πως οι αστυνομικές δυνάμεις προστάτευσαν όλους αυτούς με τις κουκούλες και τα καδρόνια που δέχτηκαν άναδρη επίθεση από ακροαριστερούς, αλλά χάρη στην επέμβαση της Αστυνομίας και τη φυγάδευσή τους εντός του Κοινοβουλίου σώθηκαν.

Την ίδια ώρα ο κύριος Βενιζέλος εμφανώς συγκινημένος μας εξηγούσε πόσο προβληματισμένος ήταν που αναγκάστηκε να πάρει σκληρά και άδικα μέτρα. Μας εξηγούσε πόσο δύσκολο ήταν να τσαλακώσει για άλλη μία φορά το βιοτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων, αποφεύγοντας να μας εξηγήσει πώς σχολιάζει την εικόνα που οι βουλευτές του κόμματός του, η κυβέρνησή του και ο πρωθυπουργός του χειροκροτούσαν και πανηγύριζαν προχθές στη Βουλή, όταν ψηφίστηκε αυτό το Μεσοπρόθεσμο που θα κάνει όλα αυτά που μας περιέγραψε με πόνο ψυχής ο κύριος Βενιζέλος, την ώρα μάλιστα που έξω από αυτό ήταν αρκετά τα ανοιγμένα κεφάλια.

Ολα αυτά λίγες ημέρες μετά τη δήλωση-σταθμό στην κοινοβουλευτική δημοκρατία του τόπου από τον κύριο Πάγκαλο, ότι η εκτίμησή του είναι ότι αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, τότε στη χώρα θα βγουν τα τανκς. Μία δήλωση που φαινομενικά εξόργισε ακόμη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζητούσαν έξαλλοι από την κυβέρνηση να τον ξηλώσει από τα αξίωμα του αντιπροέδρου. Κάτι που φυσικά δεν έγινε σε καμία περίπτωση. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός τούτης της χώρας έκανε πως τη συγκεκριμένη δήλωση δεν την άκουσε ποτέ. Ισως και να μην την άκουσε όπως φάνηκε προχθές από τον τρόπο που λειτούργησε η αστυνομία και για έναν ακόμα λόγο. Διότι στο τσακ δεν τα έβγαλε ο ίδιος τα τανκς στο Σύνταγμα για να ψηφιστεί εν τέλει το Μεσοπρόθεσμο."

Δεν υπάρχουν σχόλια: