Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Προβλήματα με την εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο για τους επαγγελματίες / "Δεν αντέχουν άλλο οι μη έχοντες" διαπιστώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης

"Με την έγκριση της νέας βοήθειας και τις αυστηρές προϋποθέσεις στις οποίες δεσμεύεται η Αθήνα η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σημαντικά" δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό Focus. Αυτά για όσους έχουν ψευδαισθήσεις για το πως θα είναι τα πράγματα στην χώρα μας από δω και πέρα...

Είδηση: Νέα γκάφα του υπουργείου Οικονομικών κινδυνεύει να αποδειχθεί η διαφορετική φορολόγηση του πετρελαίου που θα χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τον ερχόμενο χειμώνα. Παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών προειδοποιούν ότι το μέτρο που προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου (εξομοίωση ΕΦΚ κίνησης-θέρμανσης για επιχειρήσεις, αύξηση ΕΦΚ για νοικοκυριά) είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί. Και το πιθανότερο είναι ότι θα προκαλέσει χάος, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός επιμερισμού του φόρου για τις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ή συγκροτήματα γραφείων που στεγάζονται σε ορόφους πολυκατοικιών και μονοκατοικίες ανά την Ελλάδα.

Και αυτό γιατί, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη αυτόνομης θέρμανσης σε μια πολυκατοικία όπου συστεγάζονται διαμερίσματα και γραφεία επιχειρήσεων, η προμήθεια πετρελαίου γίνεται στην ίδια δεξαμενή και δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε η αγορά να γίνεται σε διαφορετικές τιμές ούτε να ακολουθεί επιμερισμός του κόστους ανάμεσα στα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά πρόσωπα. Επιπλέον, η διαφορετική φορολόγηση ανοίγει παράθυρο για λαθρεμπόριο και παράνομη διακίνηση, δεδομένου ότι πολλαπλασιάζονται οι πηγές της παράνομης διακίνησης, που είναι η διαφορά της φορολογικής επιβάρυνσης για το ίδιο προϊόν (θέρμανσης και κίνησης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη γίνει δέκτης παρατηρήσεων από παράγοντες της αγοράς καυσίμων και πλέον είναι πολύ πιθανό να αποσύρει το μέτρο, για το οποίο δεν έχει υπολογιστεί καν η απόδοσή του.

Σχόλιο:

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Αυτοί που βρίσκονται ήδη σε μειονεκτική θέση στην Ευρώπη, δεν μπορούν να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι και δεν πρέπει να κληθούν να κάνουν κι άλλες θυσίες για την αντιμετώπιση μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται, διαμήνυσε χθες ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, με δημόσια παρέμβασή του. Οι προϋπολογισμοί λιτότητας στις ευρωπαϊκές χώρες, τείνουν να καταστήσουν μόνιμα θύματα της κρίσης τα πλέον ευάλωτα άτομα, με αποτέλεσμα οι πολύ φτωχοί, τα άτομα με αναπηρίες, οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι και άλλοι που έχουν ανάγκη συνεχούς φροντίδας από το κοινωνικό κράτος να είναι εκείνοι που υφίστανται, πρώτοι απ' όλους, τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, υποστήριξε ο επίτροπος τονίζοντας ότι:
«Υπάρχει ανάγκη για ένα αντίβαρο στα μέτρα που στηρίζονται μόνο πάνω σε οικονομικές αναλύσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των πλέον ευάλωτων ομάδων και οι πτυχές της κοινωνικής πολιτικής δεν θα αγνοηθούν. Τα επιβαλλόμενα μέτρα λιτότητας θα εντείνουν τις ανισότητες και θ' αναβάλλουν μόνο την επίλυση των προβλημάτων σε μεταγενέστερο στάδιο και με μεγαλύτερο κόστος, θέτοντας σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αξίες της βασικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής».

Κατά τον επίτροπο, η ιδιωτικοποίηση στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη δεν είναι λύση, από τη στιγμή μάλιστα που, όπως απέδειξε και πρόσφατη έρευνα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», υπάρχει ραγδαία επιδείνωση στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Η κρίση χτυπάει και τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, ενώ, σύμφωνα με φιλανθρωπικές οργανώσεις, η μείωση της οικονομικής ενίσχυσης στους τομείς στήριξης των κοινωνικών κατοικιών ενδέχεται να εξαναγκάσει ακόμη και ανθρώπους με αναπηρίες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στην Ιρλανδία, αναφέρει ο επίτροπος, περικόπηκαν ακόμη και οι προϋπολογισμοί των οργανισμών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που ρόλος τους ήταν η παρακολούθηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία, εξαιτίας της κρίσης, συνεχώς παραβιάζονται.

Και κάτι τελευταίο... Παραπέμφθηκε τελικά σε δίκη ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Α. Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση των υποβρυχίων (με διάφορες κατηγορίες όπως η δωροληψία). Εμείς θα θέλαμε να κάνουμε μια σχετική ερώτηση - ανεξάρτητα αν πιστεύουμε ότι τα αδικήματα διαπράχθηκαν ή όχι: Αλήθεια στο ΚΥΣΕΑ που αποφάσιζε τις προμήθειες ο κύριος Τσοχατζόπουλος ήταν μόνος του; Ο κύριος Σημίτης (τότε πρωθυπουργός) και ο κύριος Παπανδρέου (σημερινός πρωθυπουργός - τότε ζεϊμπέκης-υπουργός Εξωτερικών) δεν έπαιρναν μέρος; Στην πραγματικότητα και ήταν εκεί, και υπέγραψαν τις σχετικές αποφάσεις (οι οποίες ήταν ομόφωνες) και πανηγύρισαν για την αγορά μετά. Εμείς δε λέμε ότι έχουν παράνομη εμπλοκή. Βλέπουμε όμως ότι δεν κλήθηκαν καν για να καταθέσουν. Αντίθετα όλο το βάρος έπεσε πάνω στον Άκη. Αυτό βέβαια πρέπει να τους γίνει μάθημα: Ό,τι κάνουν σήμερα αυτοί στον πρώην σύντροφο και ισχυρό άνδρα του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να γίνει αύριο σ' αυτούς.

Και κάτι τελευταίο... Έχουμε γίνει καχύποπτοι αλλά πως να μη γίνεις όταν διαβάζεις τέτοιες ειδήσεις: "Ρόλο νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, αναμένεται να αποκτήσει ο Γιώργος Σταυρόπουλος, ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επί σειρά ετών πρόεδρος του Γ' Τμήματος. Ο 65χρονος δικαστικός παραιτήθηκε σήμερα από το ΣτΕ. Θα αποχωρούσε από το δικαστικό σώμα σε δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2009 είχε παραιτηθεί και ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Α' Τμήματος του ΣτΕ, Γεώργιος Ανεμογιάννης, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα προϊσταμένου στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού." Όταν δύο από τους αρχαιότερους και με την μεγαλύτεροι επιρροή νομικούς του ΣτΕ, παραιτούνται για να πάρουν έμμισθη θέση συμβούλου δίπλα στον Πρωθυπουργό, πως να μην βγάζει το ΣτΕ πολιτικές αποφάσεις;

Πηγές ειδήσεων: "Νέα", "Ελευθεροτυπία" / Αλλαγές και στις τιμές των φαρμάκων, ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες και εις βάρος των νοσοκομειακών δαπανών αφού η καινούργια φόρμουλα υπολογισμού των τιμών δημιουργεί αυξήσεις χρεώσεων στα νοσοκομειακά φαρμακεία. Όπως και να έχει τις νέες τιμές μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: