Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Φορολόγηση των καταθέσεων του εξωτερικού / Πως θα ισχύει το ελαστικό ωράριο /Αναιμικές αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο Μεσοπρόθεσμο;

Είδηση 1η: Τις διατάξεις για την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας θα επιστρατεύσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να φορολογήσει όσους μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι περισσότεροι από 50.000 Έλληνες απέστειλαν χρήματα στο εξωτερικό το τελευταίο 12μηνο, υπό το φόβο της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει να επιβάλει φόρο 10% επί του ποσού που έχουν σε τράπεζες του εξωτερικού αυτά τα φυσικά πρόσωπα, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό αμνήστευση σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση. Τα στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν πως ο φόρος θα επιβληθεί μόνον σε όσους δεν δικαιολογούν τα εισοδήματα τους και δεν θα μπορούν να αποδείξουν την προέλευσή τους.

Νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν «ατελέσφορη» την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζουν πως η Κοινοτική Οδηγία 2007/64 δεν επιτρέπει νομικά εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και ξεκαθαρίζει πως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οι ιδιώτες έχουν πρόσβαση σε όλη την κλίμακα των διαθέσιμων στα κράτη μέλη επιλογών σε τραπεζικές υπηρεσίες, ενυπόθηκα δάνεια, τίτλους και ασφάλειες και μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα την προσφερόμενη υπηρεσία, η οποία ανταποκρίνεται καλύτερα στις ειδικές ανάγκες και απαιτήσεις τόσο του ιδιωτικού τους βίου όσο και των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους μέσα στην ενιαία αγορά.

Πάντως οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως οι Αρχές μπορούν να ασκήσουν έλεγχο και αξιώσεις επί των συγκεκριμένων εκπατρισμένων κεφαλαίων μόνο με την επίκληση της πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σχόλιο: Μια απλή μελέτη της κατάστασης αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες για το φαινόμενο της μαζικής μεταφοράς καταθέσεων σε χώρες του εξωτερικού. Από την μία οι αναφορές σε "Τιτανικούς" (Γ.Παπακωνσταντίνου), από την άλλη η ομολογία του Πρωθυπουργού ότι "είμαστε διεφθαρμένοι" και "ανίκανοι να διαχειριστούμε μια κρίση" και τέλος το ακατάσχετο όργιο φημών για "έξοδο της χώρας από το Ευρώ" και για "στάση πληρωμών", που στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία βάση αφού οι εκταμιεύσεις των δόσεων μέχρι σήμερα γίνονται καθαρά με πολιτικά κριτήρια και με την υπόσχεση της κυβέρνησης για μαζικές αποκρατικοποιήσεις-ξεπούλημα (λεπτομέρειες εδώ, δημιούργησαν πανικό σε μερίδα του κόσμου, που λειτούργησε με τη λογική της αγέλης.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να ζητάει κοινωνική ευθύνη αυτές τις στιγμές: Αν κάποιος ακούει ότι θα υπάρξει επιστροφή στη δραχμή με ταυτόχρονη υποτίμησή της, δε θα κοιτάξει να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας του, αλλά να προστατεύσει τις οικονομίες μιας ζωής. Ιδιαίτερα δε, αν υπάρχουν τα φαινόμενα εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς στ' ανώτερα κοινωνικά στρώματα και τους πολιτικούς μας ηγέτες. Η κυβέρνηση βέβαια με τα μέτρα που προωθεί, ρίχνει "άδεια για να πιάσει γεμάτα": Οι τόκοι των καταθέσεων που βρίσκονται σε χώρες της Ε.Ε. φορολογούνται ως επί το πλείστον εκεί (και αφορούν την πλειοψηφία όσων "έδιωξαν" χρήματα τον τελευταίο καιρό), ενώ οι μεγαλοκαταθέτες που μετέφεραν "μαύρο χρήμα" στο εξωτερικό το έχουν κάνει σε off-shore τράπεζες που είναι δύσκολο να "πιαστούν" στα δίχτυα της εφορίας. Τους τελευταίους βέβαια είναι πιο εύκολο να πιάσει κανείς στην "πηγή του χρήματος" δηλαδή στην χώρα μας. Πράγμα που δύσκολα θα μπορέσει να πετύχει με το προτεινόμενο μέτρο - το πιο πιθανό είναι να την πληρώσουν μικρομεσαίοι καταθέτες, που ακολούθησαν το ρεύμα τη λάθος χρονική στιγμή.

Είδηση 2η: Ενας θα δεσμεύει τους 7 για ελαστικό 8ωρο. Η σχετική διάταξη, σε υλοποίηση των νέων δεσμεύσεων για τη χορήγηση του δεύτερου δανείου από την τρόικα, θα υλοποιείται με τις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, β) με συμφωνία του εργοδότη και της συνδικαλιστικής οργάνωσης, γ)με συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων, δ) με συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.

Ομως, η ένωση προσώπων μπορεί να συσταθεί από το 25% (τουλάχιστον) των εργαζομένων της επιχείρησης όταν απασχολεί πάνω από 20 εργαζομένους και το 15% όταν απασχολεί μέχρι 20 εργαζομένους. Αρα, σε μια επιχείρηση με 8 άτομα, ένα εξ αυτών θα εμφανίζεται σαν ένωση προσώπων και έτσι θα μπορεί να δεσμεύσει τους άλλους 7. Επομένως, η εν λόγω λεόντειος συμφωνία θα ισχύει παρά τις ισχύουσες επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις οι οποίες «μπορούν να καθορίζουν άλλο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης». Σε περίπτωση συμφωνίας, το 10ωρο θα ισχύει για 6 μήνες και τον υπόλοιπο χρόνο θα επιστρέφεται ο επιπλέον χρόνος (ρεπό, άδειες ή 6ωρο).

Σχόλιο: Είχαμε αναφερθεί εδώ στις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά και όπως πολλοί είχαμε επισημάνει τις ιδιαίτερα δυσμενείς αλλαγές. Οι διευκρινήσεις που έγιναν για τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος είναι χαρακτηριστικές: Κοντολογίς, οδεύουμε σε ένα σύστημα όχι μόνο στρέβλωσης της αντιπροσωπευτικότητας αλλά και υποχρεωτικής εργασίας (καθημερινό 10ωρο) πέραν του συμβατικού 8ωρου. Η δημιουργία, δήθεν "αντιπροσωπευτικών" εργατικών σωματείων που εφαρμόστηκε κατά κόρον στην χώρα μας τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 (στα χρόνια της Χούντας αλλά και λίγο αργότερα) επανέρχεται με καινούργιο προσωπείο και καλυμμένη πίσω από την αδιαφορία του μέσου εργαζομένου για να συνδικαλιστεί. Γι' αυτό και το κακό που έκανε η σύνδεση των συνδικαλιστικών ενώσεων με τα κόμματα και η εξέλιξη των εργατοπατέρων σε βουλευτές-προστάτες του συστήματος ήταν τεράστιο. Όπως και να έχει ακόμα και αν σε μεγάλες επιχειρήσεις υπάρξει η προστασία των ήδη οργανωμένων εργατικών σωματείων στις μικρές και μεσαίες θα επικρατήσει εργασιακός μεσαίωνας - πιο "βαθύς", απ' όσο υπάρχει ήδη και έχουμε περιγράψει γλαφυρά εδώ κι εδώ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Επιτέλους μια αξιοπρεπής στάση από κάποιον βουλευτή (τον βουλευτή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Έκτωρα Νασιώκα) που κατάλαβε ότι έχει ευθύνες απέναντι στον κόσμο. Βέβαια, για μας θα εκπροσωπούσε καλύτερα τους Έλληνες πολίτες σαν ανεξάρτητος, μέσα στην Βουλή, αλλά από το να ψηφίζει Μεσοπρόθεσμα και Μνημόνια χωρίς να έχει νομιμοποίηση, καλύτερα έτσι.


Δυστυχώς για την πλειοψηφία των υπολοίπων δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο. Γαντζωμένοι στην καρέκλα, φοβούμενοι ν' αναλάβουν την υποχρέωση που έχουν να προστατεύσουν το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας μακριά από Μνημόνια, εκτονώθηκαν γι' άλλη μια φορά σε μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας. Όπως και φαίνεται και αυτοί, όπως και ο αρχηγός τους, δεν έχουν συλλάβει το γιατί ο κόσμος βγήκε στις πλατείες και τους δρόμους. Τις τοποθετήσεις τους διαβάστε τις εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: