Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Νέα μέτρα επιβάλει το ΔΝΤ (μείωση δημοσίων επενδύσεων και αυξήσεις φόρων) / Επίθεση με γιαούρτια στον Πάγκαλο

Είδηση: Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο βάζει πολύ βαθιά το μαχαίρι σε κοινωνική πολιτική και Δημόσιο. Στο κοστολογημένο από την ελληνική κυβέρνηση πρόγραμμα, το οποίο συμπεριέλαβε στην έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, περιγράφονται αναλυτικά οι περικοπές που θα γίνουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι περικοπές - εξοικονομήσεις των μέτρων, ύψους 22 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να συγκεντρωθούν από το 2011 μέχρι και το 2014, περιλαμβάνει μέτρα τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για το δημόσιο τομέα σε εννέα επιμέρους τομείς. Για αρχή, οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου ζητούν τη λήψη μέτρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ για το 2011, προκειμένου, όπως τονίζεται, να μην υπάρξουν αργότερα μεγαλύτερες αποκλίσεις που θα απαιτήσουν ακόμη μεγαλύτερες διορθώσεις.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο 2012 - 2014, ο διεθνής οργανισμός χρησιμοποιεί την κοστολόγηση των μέτρων των ελληνικών αρχών, όπως την παρέλαβε πριν από λίγες μέρες, στην Αθήνα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Οργανισμού, Μπομπ Τρα.

Με βάση την κατάταξη αυτή, τα μέτρα ύψους 8% του ΑΕΠ (περίπου 19 δισ. ευρώ) θα προκύψουν από:

- Την εξοικονόμηση από 4,8 μέχρι και 9,2 δισ. ευρώ, μέσω δραστικής περικοπής των εκπτώσεων και φοροαπαλλαγών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και την αναμόρφωση του μηχανισμού είσπραξης της φορολογίας κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνονται στο κείμενο μόνο για φέτος, η φορολογική δαπάνη από τις φοροαπαλλαγές αναμένεται να φτάσει το 3% του ΑΕΠ, δηλαδή τα 7 δισ. ευρώ.

- Την εξοικονόμηση περίπου 2,4 δισ. έως 4,8 δισ. ευρώ από την περικοπή όλων των κοινωνικών επιδομάτων των ελληνικών νοικοκυριών, θέτοντας ως όριο συνολικής καταβολής τους το εισόδημα που ορίζεται ως όριο της φτώχειας, δηλαδή τα 6.900 ευρώ. Σήμερα, για κοινωνικά επιδόματα, το ελληνικό Δημόσιο δαπανά κάθε χρόνο πόρους ίσους με το 18% του ΑΕΠ.

Μεγάλο κεφάλαιο για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο θα αποτελέσει και ο περαιτέρω περιορισμός του μισθολογικού κόστους. Αυτό θα γίνει μέσω της παράτασης της περιόδου «παγώματος» των προσλήψεων, της κατάργησης των χρονοεπιδομάτων, της αύξησης των ωρών εργασίας στο Δημόσιο από τις 7 στις 8 ώρες την ημέρα, και της κατάργησης της ψαλίδας που υπάρχει σήμερα στα εισοδήματα των υπαλλήλων μέσω του νέου μισθολογίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έχει υποσχεθεί για το σύνολο της περιόδου τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1 του ΑΕΠ (2,4 δισ. ευρώ), θέτοντας διαφορετικές προτεραιότητες στις παραγγελίες αμυντικού υλικού.

Τεράστια περικοπή κατά 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 5,8 δισ. ευρώ, έχει υπολογιστεί και το σύνολο των δημοσίων επενδύσεων που αφορά στο ξεκαθάρισμα τόσο των μεγάλων έργων υποδομής όσο και των μικρότερων, τοπικής σημασίας έργων.

Τέλος, περικοπή 1% του ΑΕΠ ή 2,4 δισ. ευρώ αναμένεται και από το σύστημα υγείας και, ειδικότερα, από τη χρήση όχι μόνο των γιατρών που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τη χρήση και περιφερειακών συμβεβλημένων παθολόγων.

Μόνο μέσω του φιλόδοξου προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ θα αντιμετωπιστεί πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους της χώρας, σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, ενώ ευρύτερα εμπόδια βλέπουν στο δρόμο της επιστροφής στις αγορές.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, η μείωση του χρέους της Ελλάδας θα καταστεί ταχύτερη, εφόσον, μέσω των αποκρατικοποιήσεων, αντληθεί ποσό ύψους 18% - 20% του ΑΕΠ, ώστε να μειωθεί αντίστοιχα το ύψος του χρέους, σε συνδυασμό και με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιτύχει μεσοπρόθεσμα ο προϋπολογισμός.

Παράλληλα, όμως, τονίζονται οι δυσκολίες εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, τόσο λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων όσο και λόγω των πιέσεων που ασκούνται στις αγορές της Ευρωζώνης.

Ακόμα και εάν η κυβέρνηση ακολουθεί το πρόγραμμα χωρίς να παρεκκλίνει από τους στόχους, θα είναι δύσκολη η επιστροφή στις αγορές ομολόγων, εκτός και αν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών καταλήξουν σε μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων.

Η πλήρης έκθεση βρίσκεται εδώ.

Σχόλιο: Οπωσδήποτε η έκθεση του ΔΝΤ δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν. Ήταν αναμενόμενο ότι μετά την επιμήκυνση του Μνημονίου και πέραν των μέτρων που ζητάει η Ε.Ε. και θα φέρει το "Σύμφωνο του Ευρώ" (διαβάστε εδώ αναλυτικά), θα ζητούσε κάτι και αυτό για να κάνει τα "στραβά μάτια" - εννοείται πλέον των όσων επιβάλλει το πρόσφατα επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Και ήταν επίσης αναμενόμενο ότι θα ζητούσε ανοιχτά αυτό που για επικοινωνιακούς λόγους δεν θα μπορούσε να ζητήσει η Ε.Ε.: Ανοιχτό περιορισμό της κοινωνικής πολιτικής (με υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και κατάργηση των επιδομάτων και των φοροαπαλλαγών) και μείωση των δημοσίων επενδύσεων (και επομένως και των έργων υποδομής από τα οποία θα πληγεί κυρίως η περιφέρεια). Για την παιδεία δεν είπαν βέβαια κάτι το ιδιαίτερο (δεδομένου ότι οι περικοπές έχουν αρχίσει ήδη), τόνισαν όμως για πολλοστή φορά την ανάγκη του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, η οποία τόσες αντιδράσεις ξεσήκωσε (και δικαίως) από την κοινή γνώμη και ενάντια της οποίας είχαμε ανακοινώσεις και από την ίδια την κυβέρνηση (θυμηθείτε εδώ).

Πως όμως θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς δημόσιες επενδύσεις; Η ανεργία καλπάζει, οι τράπεζες στηρίζονται σε κρατικό χρήμα χωρίς να ενισχύουν την αγορά, τα νοικοκυριά αδυνατούν ν' ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (διαβάστε σχετικά στοιχεία εδώ), οι "επενδυτές" για να έρθουν ζητούν προνομιακή μεταχείριση και επ' ουδενί δημόσιους διαγωνισμούς (όπως συμβαίνει με τους κυρίους από το Κατάρ που για να μας κάνουν την τιμή να έρθουν στο Ελληνικό να φτιάξουν πολυτελείς κατοικίες, θέλουν να ορίζουν τα πάντα χωρίς να πρέπει να συναγωνιστούν κανένα) και γενικά έχουμε μπει σ' ένα φαύλο κύκλο που δεν οδηγεί πουθενά εκτός από την εκ νέου προσφυγή σε ένα καινούργιο δάνειο (αξίζει να διαβάσετε το άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ στο "Έθνος" που εξηγεί το γιατί). Είναι σαφές επίσης ότι επιπλέον περικοπές στους μισθούς (που θα γίνουν με πρόσχημα το ενιαίο μισθολόγιο) εκτός του είναι άδικες (δείτε εδώ το γιατί) δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές αφού θα οδηγήσουν στην εξαθλίωση μεγάλης μερίδα του πληθυσμού. Θ' άξιζε να ρωτήσει κανείς λοιπόν από που πηγάζει η αισιοδοξία της κυβέρνησης για "καλύτερες μέρες" και "εξωτερικό δανεισμό μέσα στο 2012" (τρίτη αναβολή μέσα σε 12 μήνες). Εμείς για το μόνο πράγμα που είμαστε βέβαιοι είναι καινούργιες απαιτήσεις της τρόικας, μόλις οι παρούσες πραγματοποιηθούν...Αλήθεια γιατί η κυβέρνηση δεν ενισχύει την Διεθνή Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος; Τι έχει να χάσει; Δεν κατηγορεί τόσο καιρό την αριστερά ότι "δεν κάνει προτάσεις"; Τώρα που κάνει γιατί δεν την ακούει;


Και για να μην ξεχνιόμαστε... Καινούργιο επεισόδιο στο σήριαλ "επιθέσεις σε πολιτικούς" με τον Πάγκαλο γι' άλλη μια φορά πρωταγωνιστή. Το περιστατικό συνέβει στα Καλύβια Αττικής, όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε το τράπεζι σε 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στην ταβέρνα βρίσκονταν και κάποιοι κάτοικοι της Κερατέας, οι οποίοι βλέποντας τον τηλεφώνησαν σ' άλλους οι οποίοι άφησαν τα μπλόκα και έσπευσαν στην ταβέρνα για να τον αποδοκιμάσουν (ο λόγος προφανής - λεπτομέρειες εδώ). Ο Πάγκαλος κάλεσε την αστυνομία (η οποία παράτησε τα μπλόκα και έσπευσε να τον υποστηρίξει) και πολιτικούς του φίλους οι οποίοι μαζεύτηκαν με τη σειρά τους, με αποτέλεσμα το κλίμα να γίνει εκρηκτικό: Κάπου εκεί ο Πάγκαλος βγήκε να ηρεμήσει τα πνεύματα, οι κάτοικοι της Κερατέας εκνευρίστηκαν (γιατί άρχισε να υποστηρίζει για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την περιοχή - ξεχνώντας τις επιθέσεις των ΜΑΤ και το γεγονός ότι το έργο δεν προχωρεί λόγω δικαστικής απόφασης), πετάχτηκαν κάποια γιαούρτια, ένα τον πέτυχε και το επεισόδιο έληξε εκεί με κάποιες προσαγωγές. Ο Πάγκαλος μετά επέστρεψε στο δείπνο του και όλα έκλεισαν ομαλά: Βέβαια αυτό έδωσε την ευκαιρία στον κ. Αντιπρόεδρο να συνεχίσει το γνωστό παραλήρημά του ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ (που ευθύνεται γι' αυτόν για τα πάντα, ακόμα και για το σεισμό στην Ιαπωνία) και να εκδώσει μια ανακοίνωση που απέχει αρκετά από την αλήθεια (παρεπιπτόντως να τον συγχαρούμε γιατί παρά τον "τραυματισμό" του επέστρεψε στην ταβέρνα και συνέχισε το φαγητό του - τέρας...ψυχραιμίας). Σίγουρα ο κύριος Πάγκαλος, περνάει δύσκολες ώρες (ας θυμηθούμε και τι έγινε πρόσφατα στο Παρίσι, στην Βουλιαγμένη, όπως επίσης και τα εγκαίνια του "ελληνικού" εργοστασίου στην Βουλγαρία) και δε διάγει εποχή μεγάλης δημοφιλίας (μόνο ο Γ.Παπακωνσταντίνου τον συναγωνίζεται στα γκάλοπ), αλλά προσπαθεί να πολώσει το κλίμα. Πάντως πρέπει να πούμε συγχαρητήρια στην αστυνομία η οποία έφτασε στο σημείο σε χρόνο ρεκόρ. Ας ελπίσουμε πως θα κάνει το ίδιο άμα την χρειαστούμε κι εμείς.

Πηγή: "Πρώτο Θέμα", "Ναυτεμπορική"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για το ΔΝΤ δεν μπορούμε να πούμε τίποτα - τη δουλειά του κάνει που είναι να στραγγίζει τις κοινωνίες. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τη δουλειά της που είναι να υποστηρίζει τα δίκαια της χώρας.
Όσο για τον Πάγκαλο...Άξιοι της μοίρας μας είμαστε να έχουμε τέτοιους ανθρώπους στην κυβέρνηση: Κατηγορεί τους δημοσίους υπαλλήλους και την ίδια ώρα κάνει αθρόες προσλήψεις στο γραφείο του (και ζητάει να του πληρώνουμε και τους καφέδες που πίνει). Το παίζει "αντιστασιακός" που έριξε την Χούντα από το Παρίσι (προφανώς επειδή ήταν στην Γαλλία δεν έμαθε για Παναγούληδες, Πολυτεχνεία κλπ) και την ίδια ώρα χειροκροτεί τα ΜΑΤ που κόβουν βόλτες στην Κερατέα και βαράνε αβέρτα. Μιλάει ενάντια της οικογενειοκρατίας και κατεβάζει τη γυναίκα του υποψήφια Δήμαρχο...Θα έγραφα το "μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει" αλλά θα με πούνε πολύ υπερβολικό οπότε σταματάω εδώ.