Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Δήθεν "πράσινη ανάπτυξη" - Σύβοτα Ηπείρου / Αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση της βάσης Γουρνών / Κόντρα Μητσού-Πανάρετου για τα ερευνητικά κονδύλια

Είδηση: Έφοδο στο τουριστικό θέρετρο των Συβότων της Ηπείρου ετοιμάζονται να κάνουν, μέσα στο επόμενο διάστημα, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος καθώς ο κόμπος της αυθαιρεσίας και των καταπατήσεων έχει φτάσει πλέον στο χτένι! Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης στην πανέμορφη περιοχή της Ηπείρου έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και μάλιστα με αποφάσεις της πρώην νομαρχίας Θεσπρωτίας άλλα και του δήμου Συβότων σύμφωνα με τις οποίες έχουν αποχαρακτηριστεί τεράστιες δασικές εκτάσεις προκειμένου να χτιστούν τουριστικά καταλύματα στο βωμό μιας στρεβλής τουριστικής ανάπτυξης η οποία μετά και την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού έχει πάρει την ανιούσα.

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι πως οι καταγγελίες ότι τα Σύβοτα, που αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς τουριστικούς και μάλιστα κοσμοπολίτικους προορισμούς της χώρας, έχουν μετατραπεί σε πεδίο πλήρους αυθαιρεσίας, έχουν ξεκινήσει εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, ωστόσο μόλις τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με το ζήτημα.

Στα Σύβοτα καθρεφτίζεται όλη η παθογένεια της ελληνικής διοίκησης. Το τραγικότερο είναι ότι οι αποφάσεις των αρμοδίων αρχών διευκόλυναν τη δόμηση ακόμη και σε περιοχές που ανήκουν στην ζώνη αιγιαλού και παραλίας, παραβιάζοντας πλήρως την περιβαλλοντική και την πολεοδομική νομοθεσία εις βάρος της ποιότητας ζωής του περιβάλλοντος, άλλα και της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα στα Σύβοτα να ξεφυτρώνουν δεκάδες τουριστικά συγκροτήματα από το πουθενά, με δασικές εκτάσεις να μετατρέπονται σε οικόπεδα και την παραλιακή ζώνη να ασφυκτιά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ένας κατάφυτος λόφος που κάηκε πριν από δύο καλοκαίρια σήμερα, ο μισός σχεδόν, έχει καταληφθεί από πανάκριβες και πολυτελείς μεζονέτες ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση μιας ιδιωτικής μαρίνας που κατασκευάστηκε και προσφέρει φαγητό και ποτό πάνω στην θάλασσα!

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, είναι μικρός ο αριθμός των ακινήτων που δεν είναι παράνομος και κανονικά το μεγαλύτερο μέρος των χτισμένων Συβότων θα πρέπει να κατεδαφιστεί ενώ θα πρέπει να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις σε όλους τους αρμοδίους φορείς του Δήμου και της Νομαρχίας άναψαν το πράσινο φως για τις αυθαιρεσίες και τις καταπατήσεις.

Σχόλιο: Άραγε ποιος θα μας προστατέψει από το ίδιο το κράτος; Το παράδειγμα των Συβότων Θεσπρωτίας όπου έγιναν όργια με τις ευλογίες του ίδιου του κράτους (δια μέσου της νομαρχίας) δείχνει ότι αν δεν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, δεν κινείται τίποτα παρά τις εξαγγελίες για "πράσινη" ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος. Για μας οι "καμπάνες" και τα πρόστιμα που θα πέσουν, λίγη σημασία έχουν αφού η ζημιά που έχει γίνει στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη. Παράλληλα ενδιαφέρον θα έχει να δούμε κατά πόσο θα υπάρξει γκρέμισμα των αυθαιρέτων και αποκατάσταση της περιοχής ή και αυτά θα μπουν σε μια "προσεχή ρύθμιση" τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι νομίζουμε εύλογες οι ανησυχίες για το τι θα συμβεί μετά το γενικευμένο ξεπούλημα που ετοιμάζεται στα ακίνητα του Δημοσίου, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε περιοχές προστατευόμενες και χαρακτηρισμένες ως φυσικού κάλους (δείτε σχετικά εδώ). Σε μια περίοδο που οι κλιματικές αλλαγές είναι ορατές σε όλους, που η θάλασσα της Μεσογείου είναι χαρακτηρισμένη ως "υπερβολικά μολυσμένη" (με πάνω από 500 τόνους πλαστικό στη λεκάνη της που αποτελούν κίνδυνο-θάνατο για τη δημόσια υγεία) και η δασική κάλυψη της Ελλάδας συνεχώς μειώνεται, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε ως χώρα είναι να προστατέψουμε το περιβάλλον. Αντ' αυτού αποχαρακτηρίζουμε και χτίζουμε...

Είδηση 2η: "Όχι" στην ιδιωτικοποίηση του χώρου της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών και "ναι" στην αξιοποίησή της προς όφελος του λαού λένε τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, καθώς και κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής. Μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι στο ψήφισμά που κατέθεσαν στους αρμόδιους φορείς, αναφέρουν ότι ο χώρος της πρώην αμερικανικής βάσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση ενός σύγχρονου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, πλήρως εξοπλισμένου με σύγχρονα επιστημονικά όργανα και εργαλεία, επανδρωμένο με το απαιτούμενο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που θα καλύπτει δωρεάν τις βασικές ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας των κατοίκων της περιοχής, ενταγμένο στο ενιαίο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Παράλληλα, μπορούν να δημιουργηθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, που θα καλύπτουν δωρεάν τις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία (βρεφονηπιακός σταθμός), για να μπορούν οι μητέρες και ιδιαίτερα οι εργαζόμενες με ασφάλεια να αφήνουν τα παιδιά τους, ενώ μπορεί να διαμορφωθεί ειδική υποδομή για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, για τους ηλικιωμένους με ειδικό κέντρο ανοικτής προστασίας κ.ά. Επίσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί η ανέγερση ενός σύγχρονου Πολιτιστικού Κέντρου, που θα δίνει έμφαση στην ερασιτεχνική δημιουργία, θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Καλλιτεχνικό και Μουσικό Γυμνάσιο και θα αποτελεί τμήμα του ενιαίου πολιτιστικού κινήματος, όπως και ένα μικρό αθλητικό κέντρο που θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες για άθληση του λαού και της νεολαίας, θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα απαιτούμενα αθλητικά και επιστημονικά όργανα, και θα είναι συνδεμένο με το σχολικό και σωματειακό αθλητισμό.

Σχόλιο: Οι αντιδράσεις των κατοίκων μπορεί να είναι εύλογες, αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται να ευοδωθούν αν δεν υπάρξει στήριξη από τους τοπικούς άρχοντες (βουλευτές, δημάρχους και περιφερειακό συμβούλιο). Είναι προφανές ότι σε περιοχές που οι ελεύθερες εκτάσεις σπανίζουν θα πρέπει αυτές που υπάρχουν και είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου ν' αξιοποιούνται προς όφελος του λαού - οι δράσεις που προτείνουν οι κάτοικοι είναι επιλέξιμες για το ΕΣΠΑ και επομένως θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση - διαφορετικά η έκταση αυτή θα "νοικιαστεί" και σ' αυτή θα δημιουργηθεί το πρώτο καζίνο στην Κρήτη, όπως ευελπιστούν να κάνουν οι κύριοι ενδιαφερόμενοι.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Την περίοδο των γιορτών παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας Έρευνας του Υπουργείου Παιδείας Αχιλλέας Μητσός, κατηγορώντας των υφυπουργό Παιδείας κ.Πανάρετο για σημαντικές καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση ερευνητικών προτάσεων μέσω των προγραμμάτων "Θαλής" και "Ηράκλειτος" τα οποία αναμένουν απάντηση πάνω από χρόνο! Ο κ. Πανάρετος πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας το "σύστημα" λέγοντας ότι "μέχρι σήμερα οι αξιολογήσεις γίνονταν σε αίθουσες ξενοδοχείων, ήταν γραμμένες σε χαρτί και στα ελληνικά, χωρίς διεθνείς αξιολογητές" και ότι "το αποτέλεσμα ήταν τα προγράμματα να είναι αναξιόπιστα και μη ουσιαστικά". Επειδή έχουμε εκτενή ερευνητική εμπειρία στο εξωτερικό πρέπει να πούμε στον κ. Πανάρετο ότι: α) Στις περισσότερες μη αγγλόφωνες χώρες η κατάθεση των προτάσεων γίνεται στην επίσημη γλώσσα του κράτους - στην Ελλάδα αυτή είναι ακόμα τα ελληνικά και άρα είναι λογικό να ζητείται αυτή, β) αν και το σύστημα της ηλεκτρονικής υποβολής υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εντούτοις ζητείται στις περισσότερες των περιπτώσεων ΚΑΙ ή ΜΟΝΟ έντυπη μορφή των προτάσεων. Το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας είναι ένα από αυτά, γ) διεθνείς αξιολογητές υπάρχουν ΜΟΝΟ σε διεθνή προγράμματα ή σε χώρες που δεν έχουν πανεπιστήμια ή πανεπιστημιακούς αξιολογητές κατάλληλους για τα προγράμματα αυτά. Τα δικά μας προγράμματα δεν εμπίπτουν στην πρώτη κατηγορία και δεν έχει ανάγκη για το 2ο και δ) Δυστυχώς στον ακαδημαϊκό χώρο δεν υπάρχει αμεροληψία. Ο κύκλος είναι μικρός και οι προσωπικές σχέσεις επηρεάζουν τ' αποτελέσματα των κρίσεων - το ζήτημα βέβαια είναι αυτό να συμβαίνει σε όσο το δυνατόν μικρότερο βαθμό γίνεται...

Πηγή ειδήσεων: "Νέα Κρήτη", "Ημερησία"

2 σχόλια:

Polykarpos είπε...

ΠΡΑΣΙΝΗ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΑΕΙΦΟΡΙΑ" εν ελλάδι.


"AΝΑΠΛΑΣΕΙΣ" ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: in "Post Mortem"

ΓΟΛΓΟΘΑΣ εως το ΣτΕ & ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ.


Στην ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ που μας παρέδωσε το Ελληνικό Κράτος, ως φαίνεται με μια απλή ματιά απαντούμε:

"Παρεδόθη" καθυστερημένα τουλάχιστον κατά 1+1/2 έτος.

Αντί για Οικολογικού τύπου Ανάπλαση Πάρκου, είδαμε την κατασκευή - ενταφιασμό συνόλου κυβικών μέτρων όγκου μπετόν 6.000 κ.μ, δηλαδή όγκου μπετόν ισοδύναμων με τον όγκο μπετόν "6" 6όροφων πολυκατοικιών μέσα ............σε δασική έκταση.!!!

Ο αρχικός προυπολογισμός στις τεράστιες πινακίδες 9,150.000 $ Ευρώ ( το έτος 2006 ) + 400.000 $Ευρώ με το νέο εγκριθέν κονδύλι για αποκατάσταση φθορών ? στην πλ.Πρωτομαγιάς + τις τυχόν αναθεωρήσεις, δεν προσέφερε τίποτα το ουσιώδες στο Πάρκο και τούτο διότι : ανύπαρκτες τουαλέττες, υπαρκτές οι χημικές και αρωματικές, μη αναπλασθέν κτίριο Αλσους - Οικονομίδη, μή αναπλασθέν κτίριο Green Park, ανυπαρξία φύτευσης δένδρων υψηλής οροφής, σύμφωνα με τα έγγραφα των πρώην κων. Δασάρχη - Περιφερειάρχη η κεντρική πλατεία πλησίον πρώην περιπτέρου είναι αυθαίρετη !
{ έγγραφα οικ.693/03/04/2009 - 699/07/04/2009 Γενικής Δνσης Περιφέρειας / Δνσης Δασών Αθηνών: Δασάρχης, με θέμα: Απόφαση Κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε δασική αναδασωτέα έκταση }....., H σφράγιση γής εδάφους από μή πορώδη υλικά σε δασική έκταση 1/4 της συνολικής των 235 στρεμμ.του Πάρκου τουλάχιστον 60 στρεμμ.{επιμέτρηση ειδικών επιστημόνων}, παρεμποδίζει ως τούτο γίνεται κατανοητό την διύγρανση και διαπνοή του εδάφους, τουτέστιν είναι ολωσδιόλου ΑντιΟικολογική.!!!!!!!!!

Όλα τούτα σε ευθεία αντίφαση με ότι αναγράφεται στην αναρτηθείσα πινακίδα πλησίον του μνημείου της Αθηνάς και ότι: το Εργον

της Αναπλάσεως εν έτει Δεκ.2010............Ολοκληρώθηκε.!!!!!

Polykarpos είπε...

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. !!!!!!!!!
σχετ.άρθρο ΤΕΕ 2604/18/10/10

Με βαρύγδουπο τίτλο στην εφημερίδα τα Νέα της Κυψέλης Απρίλιος 2011, αναφέρεται ότι από την Περιφέρεια Αττικής διατίθενται επιπλέον κονδύλια 5,100,000 $ εκατ.ευρώ, ΕΣΠΑ που θα κατευθυνθούν και θα απορροφηθούν για τα έργα στο Αττικό Άλσος και το Πεδίον του Αρεως.

Αλλά... Αναρωτιόμαστε εφόσον η Ανάπλαση ολοκληρώθηκε σύμφωνα και με επίσημες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ-Blogs - εφημερίδες και σύμφωνα με την ανηρτημένη πινάκιδα, τότε πως δέν ολοκληρώθηκε, ? ;;..... Δεδομένου ότι: τα διατηρητέα κτίρια Αλσος Οικονομίδη ειναι γιαπί - Green Park γιαπί και οχετός - Πλατάνια εστία μόλυνσης λόγω κωνώπων-στάσιμων υδάτων, "τα ύδατα της ΕΥΔΑΠ και ουχι των γεωτρήσεων να οδεύουν στο αποχετευτικό δίκτυο των φρεατίων και στον Σαρωνικό" και ενα μέρος των ήδη τσιμεντοστρωμένων περιφερειακών δρόμων να περιμένει τις παλέτες των μαρμάρων.
Οι δύο κτιστές τουαλέτες του πάρκου να μην λειτουργούν,λειτουργούν χημικές & αρωματικές, μαζί με τις βρύσες και λογικά σύντομα θα είναι ανύπαρκτες. Η κεντρική είσοδος της λεωφ.Αλεξάνδρας προς το μνημείο Αθηνάς περιφραγμένη ερμητικά με λαμαρίνες εργοταξιακού τύπου, τις δε βραδυνές ώρες να απαγορεύεται η πρόσβαση. Το Φυτώριο των 8,1/2 στρεμμ. να παραμένει αλάνα και η υποσχεθείσα κομποστοποίηση να παραμένει ως όραμα θερινής νυκτός
( τα χρήματα όμως να έχουν ήδη διατεθεί και ήδη απορροφηθεί !!!!!!). Οι επεμβάσεις στο διαμορφωθέν ξέφωτο λόγω αποψιλώσεων στο χώρο Αλίκη μολονότι παράνομες κατά την άποψη μας, σήμερα για την γύρωθεν βλάστηση είναι καταστροφικές.

Επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι μέρος των άνω χρημάτων θα διατεθεί για την αποπεράτωση των δύο διατηρητέων, Αλσος,Οικονομίδη - Green Park και λοιπές αποπερατώσεις, αναρωτιόμαστε τι είδους συντήρηση θα παρασχεθεί στο πολύπαθο αιωνόβιο Πεδίον του Αρεως των ΑΘΗΝΩΝ, αφου απο το άνωθεν δεύτερο κονδύλι, πολύ απλά ελάχιστα ΜΟΝΟΝ ψίχουλα θα απομείνουν, κατά την ταπεινή μας άποψη.


Εν κατακλείδι μπορούμε να δηλώσουμε ευθαρσώς και απορούντες:
..................Γιατί να είμαστε όλοι οι Ελληνες βουτηγμένοι μέσα εκεί............. που επικαλείται ο κύριος {που ματιάσανε} απο την Τρόικα - ΔΝΤ και γιατί να τα έχουμε φάει όλοι μαζί.... εμείς οι Έλληνες ?;;;;;;;;;;;;;και να απαιτηθούν ....τα τάνκς για να προστατεύσουν τις τράπεζες?!!;;;;;

Ας ανασκουμπωθούμε σήμερα λοιπόν όλοι εμείς οι 'Ελληνες και ας δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να πειθόμεθα "τοις κείνων ρήμασι"!!!!

ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ


http://kyameftopedioareos.blogspot.com
http://polmarkarch.wordpress.com
www.asda.gr/elxproi
http://expaganus.wordpress.com