Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Εξελίξεις στα "κλειστά" επαγγέλματα / Απολύσεις στο Δημόσιο;

Είδηση: Χριστουγεννιάτικο δώρο φέρνει σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ορκωτούς λογιστές και μεσίτες η κυβέρνηση. Συγκρότησε ειδική επιτροπή, η οποία ξεκίνησε από τα τέλη Οκτωβρίου την κατάρτιση νομοσχεδίου "σκούπα" για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, που σύμφωνα με απόφαση του υπ. Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση, πέρα από τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, εκτιμά πως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα συμβάλει και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Πιο αναλυτικά:
Δικηγόροι: Θα προβλέπεται η άρση των περιορισμών που αφορούν την ελάχιστη αμοιβή και την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης, καθώς επίσης και η κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών σχετικά με το πού μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα.
Φαρμακοποιοί: Θα αρθούν οι περιορισμοί που αφορούν στο ελάχιστο περιθώριο κέρδους.
Συμβολαιογράφοι: Θα προβλέπεται κατάργηση των ρυθμίσεων περί ελάχιστης αμοιβής και του περιορισμού στον αριθμό των ασκούντων των συγκεκριμένο επάγγελμα. Επίσης, θα καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί σχετικά με το πού μπορούν οι συμβολαιογράφοι να δρουν, καθώς και η ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης.
Αρχιτέκτονες - Πολιτικοί μηχανικοί: Θα καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές.
Ορκωτοί λογιστές: Θα προβλέπεται κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών τους.
Μεσίτες: Οι αμοιβές τους καθορίζονται με διοικητικές πράξεις στο 2% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, διάταξη που πιθανότατα θα καταργηθεί.
Θα πρέπει να αναφέρουμε πως στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών για τη σύσταση της επιτροπής τονίζεται πως "έργο της ειδικής επιτροπής είναι η μελέτη και η σύνταξη σχεδίου νόμου, με το οποίο θα αίρονται οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που αφορούν την πρόσβαση ή την άσκηση επαγγελμάτων".

Σχόλιο: Το αν οι περιορισμοί είναι αδικαιολόγητοι ή όχι αυτό θα έχουμε συζητήσει ήδη μαζί με το όλο θέμα του "ανοίγματος" των κλειστών επαγγελμάτων εδώ. Θα κάνουμε δύο σύντομες παρατηρήσεις επί των αλλαγών που προτείνονται: Καταρχήν, αν δεν κάνουμε λάθος, η απαγόρευση διαφήμισης επιβάλλεται από τα καταστατικά των επιστημονικών συλλόγων και είναι προαπαιτούμενα για την εγγραφή σ' αυτά. Επομένως δεν μπορεί το κράτος να επιβάλλει κάτι διαφορετικό αφού τα έχει ήδη εγκρίνει δικαστικά. Επιπλέον αυτό έχει και μια λογική - μια επιστημονική ιδιότητα δεν μπορεί να διαφημίζεται σε εφημερίδες και τηλεοράσεις σα να είναι προσφορές σε απορρυπαντικά και η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση την αξία της δουλειάς του. Κατά δεύτερον θα παρατηρήσουμε ότι οι περισσότερες αλλαγές έχουν κυρίως να κάνουν με αλλαγή στις ελάχιστες αμοιβές - αυτό μπορεί βέβαια να ρίξει τις τιμές (ίσως όμως και όχι όπως γράφουμε εδώ), αλλά θα επηρεάσει την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών αφού θα οδηγήσει σε υπηρεσίες-φασόν. Παράλληλα δε θα οδηγήσει και σε τεράστια φοροδιαφυγή (και περιορισμό των εσόδων του κράτους), αφού με την απουσία των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών, οι συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι" θα γίνουν καθημερινό φαινόμενο.

Είδηση 2η: «Ασφαλώς, δεν μπορούν να γίνουν απολύσεις, δοθέντος ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται υπό την προστασία του Συντάγματος. Η απασχόληση στο δημόσιο τομέα των μονίμων υπαλλήλων, δεν τίθεται σε κίνδυνο σε καμιά περίπτωση...» υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας μιλώντας στο ραδιοσταθμό «9,84». Σε άλλη συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «9» ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι στις ΔΕΚΟ του υπουργείου δεν θα γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού. Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι δεν θα επιβαρυνθεί η μεσαία τάξη από τον προϋπολογισμό του 2011 και πρόσθεσε: «Ασφαλώς θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι υπηρεσίες του κράτους, όσον αφορά την είσπραξη των εσόδων και βεβαίως τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι μέτρα τα οποία δεν θα υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική που πρέπει να επιδιώκουμε πάντα για να βγούμε από την ύφεση.»

Σχόλιο: Μπορεί ο κ.Ρέππας να προσπαθεί να γίνει καθησυχαστικός, αλλά οι επαναλαμβανόμενες σημειώσεις του κυρίου Πάγκαλου, ότι μπορεί να μη γίνουν απολύσεις αλλά αντ' αυτού να καταργηθούν θέσεις (και έτσι να υπάρξει ίδια κατάληξη), δημιουργούν προβληματισμό. Αυτά συν τις συνεχόμενες παραινέσεις του κυρίου Προβόπουλου και της τρόικας για απολύσεις (προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα του Δημοσίου) δημιουργούν προβληματισμό για το μέλλον. Η απογραφή και οι μελέτες της Eurostat (όπου η Ελλάδα είναι 13η στην Ευρώπη σε αριθμό δημοσίων υπαλλήλων αναλογικά με τον πληθυσμό της) δείχνουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι πολλοί - απλώς κακά κατανεμημένοι. Αυτό διορθώνεται. Οι απολύσεις όμως (και πέραν της τεράστιας αύξησης της ανεργίας) δε θα λύσουν προβλήματα, απλώς θα επιβαρύνουν το ήδη προβληματικό (από πλευράς παροχής υπηρεσιών) Δημόσιο και θα δείξουν για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση δε σέβεται όχι μόνο το γράμμα αλλά και το πνεύμα του Συντάγματος μας.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η επιτροπή εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ βλέπει "ανίερες συμμαχίες" εν όψη 2ου γύρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές μεταξύ ελλάσονος και ήσσονος αντιπολίτευσης και κάλεσε το "λαό του ΠΑΣΟΚ" σε συστράτευση. Το σχόλιο μας είναι ότι όταν το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με το ΛΑΟΣ και την κ.Μπακογιάννη θεωρείται "πρόοδος" ενώ όταν συνεργάζονται άλλοι (ταγμένοι ενάντια στο Μνημόνιο) αυτό θεωρείται "ανίερη συμφωνία". Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν και εδώ.

Πήγη ειδήσεων: "Έθνος", "Τα Νέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: