Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Καινούργια επεισόδια για την "Κάρτα του Πολίτη" / Ακύρωση επένδυσης στον Αστακό

Είδηση: Η άρνησή του να παραλάβει την καινούργια του ταυτότητα που αποτελεί προπομπό της "Κάρτας του Πολίτη", στοίχισε σε αστυνομικό με 19 έτη υπηρεσίας την απόταξη από την ΕΛΑΣ καθώς θεωρήθηκε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.Ο αστυνομικός, που είναι πατέρας δύο παιδιών, παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης και ενώπιον των ανώτατων αξιωματικών που το αποτελούν, δήλωσε ότι για θρησκευτικούς λόγους αρνείται να παραλάβει την κάρτα, που ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά στα σώματα ασφαλείας.

Το συμβούλιο αποφάσισε να αποτάξει από την ΕΛΑΣ τον αστυνομικό, καθώς η άρνηση παραλαβής δημόσιου εγγράφου πιστοποίησης ταυτότητας συνιστά βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα για αστυνομικό, ωστόσο ο δικηγόρος του δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι όπως ισχυρίζεται παραβιάστηκε η αρχή του Συντάγματος για την ελευθερία του θρησκεύεσθαι.

Σχόλιο: Ο,τι και να πει κανείς για το θέμα είναι λίγο: Χωρίς να έχει αποφανθεί ακόμα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, χωρίς να υπάρχει κρίση για την συνταγματικότητα του μέτρου, χωρίς να υπάρξει δημόσια διαβούλευση για το ζήτημα και χωρίς να έχει συζητηθεί στην Βουλή, η Κάρτα του Πολίτη ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά (αν και χωρίς να έχει ενσωματωμένα την πλήρη γκάμα των στοιχείων που θα έχει στο μέλλον), χρησιμοποιώντας ως "πειραματόζωα" τους αστυνομικούς (και όχι μόνο), χωρίς βέβαια να δοθεί στο γεγονός αυτό ιδιαίτερη δημοσιότητα.

Σε ελάχιστο χρόνο μάλιστα, η άρνηση ενός αστυνομικού να την παραλάβει οδήγησε σε απόταξη από το Σώμα: Σε άλλες υποθέσεις έχουμε ΕΔΕ επί ΕΔΕ και μακροχρόνιες διαδικασίες: π.χ. Αν ο εν λόγω αστυνομικός είχε οδηγήσει στο νοσοκομείο κάποιον άτυχο διαδηλωτή, το πιο πιθανό θα ήταν να τον τιμωρήσουν με απλή επίπληξη όπως έχει συμβεί δεκάδες φορές στο παρελθόν. Το να μην παραλάβει όμως την εν λόγω κάρτα θεωρείται (από την υπηρεσία του) πολύ σοβαρό γεγονός. Το κορυφαίο δε, είναι ότι η είδηση (όπου παρουσιάστηκε) εμφανίζει τους αντιδρώντες στο εν λόγω μέτρο, ως "λίγους και γραφικούς" καθώς επίσης και "φανατικά θρησκευόμενους". Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ διαφορετική, αφού (και πέραν από την θρησκευτική προσέγγιση του θέματος) το ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο - και έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι η κυβέρνηση να ξεπεράσει τους σκοπέλους που ευτυχώς υπάρχουν...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Πριν λίγες μέρες είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για την επένδυση που είχε ανακοινωθεί για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό, τονίζοντας την αβεβαιότητα του εγχειρήματος, λόγω μη κατοχυρωμένης συμφωνίας για την κατανάλωση του παραγόμενου ρεύματος. "Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις" δικαιωθήκαμε αφού η επένδυση ναυάγησε μιας και οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν τα βρήκαν στην τιμή διοχέτευσης της ενέργειας στην αγορά της Ιταλίας. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον η κυβέρνηση θα είναι πιο προσεκτική και δεν θα παρουσιάζεται ως "εκπρόσωπος τύπου" ιδιωτικών συμφερόντων για ν'αποφεύγει τέτοιες αμήχανες στιγμές (στην πράξη βέβαια δεν δείχνει να το αντιλαμβάνεται - το επόμενο σπουδαίο πρότζεκτ είναι "γήπεδα γκολφ" στην Κάρπαθο. Το πως θα ποτίζονται, ένας Θεός ξέρει).

Δεν υπάρχουν σχόλια: