Τρίτη 18 Μαΐου 2010

"Να μάθουμε από τους Έλληνες"

Δύο επιστολές που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Metro" της Μ. Βρετανίας (εφημερίδα που διανέμεται δωρεάν παντού και με τεράστια κυκλοφορία) την περασμένη εβδομάδα, που δείχνει το πως βλέπουν δυο "μη-αναλυτές" την κατάσταση στην Ελλάδα (διπλό κλικ στην φωτογραφία για μεγένθυνση):



(Μετάφραση:"Η αντίδραση των απλών Ελλήνων στα σχέδια της κυβέρνησής τους,μας δίνει πίσω την πίστη μας στο ανθρώπινο πνεύμα και στην δύναμη των ανθρώπων για αντίσταση. Έχοντας ν'αντιμετωπίσουν πάγωμα μισθών, περικοπές συντάξεων και αυξήσεις σε φόρους, αντέδρασαν με τρόπους που τάραξαν τους κυβερνήτες τους...
Ελπίζω οι άνθρωποι στην Βρετανια να βλέπουν τα γεγονότα και να μαθαίνουν: Όπως και στην Ελλάδα, και η δική μας κυβέρνηση θέλει οι απλοί άνθρωποι να πληρώσουν την οικονομική κρίση και όποια κυβέρνηση και να θριαμβεύσει στις εκλογές θα κάνει σκληρές περικοπές στην κοινωνική στέγαση, την υγεία, την εκπαίδευση, τις συντάξεις και την εργασία...")

Τις ίδιες στιγμές ο καταξιωμένος Γάλλος σκηνοθέτης και διανοητής, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ δήλωνε: "Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία... Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής. Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα. Ποιος ανακάλυψε τη λογική; Ο Αριστοτέλης... Όλος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στον Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει από το σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για τα δικαιώματα του συγγραφέα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε. Πάραυτα. Κατηγορούν τους Έλληνες ότι είναι και ψεύτες... Αυτό μου θυμίζει ένα παλιό συλλογισμό που είχα μάθει στο σχολείο. Ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης ή όλοι οι Έλληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Έλληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου."

Είναι ωραίο μέσα στα τόσα και τόσα αρνητικά, να ακούγονται και κάποιες φωνές υποστήριξης. Θα πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε λίγο καλύτερα.

2 σχόλια:

Χριστίνα είπε...

Άντε πάλι με τους αρχαίους ημών προγόνους και τη συνεισφορά τους στον παγκόσμιο πολιτισμό... Ναι, ήταν σπουδαίοι. Ναι, έδωσαν τα φώτα τους στον κόσμο. *Εκείνοι* το έκαναν, τότε. ΟΧΙ εμείς σήμερα. Είμαστε ανάξιοι απόγονοί τους και καλό θα ήταν, όταν οι ξένοι εξάρουν την αρχαία Ελλάδα, να μην κολακευόμαστε. ΔΕ μιλούν για μας, μιλούν για εκείνους.

"αντέδρασαν με τρόπους που τάραξαν τους κυβερνήτες τους" --> Πότε το καταφέραμε αυτό;

Ενεργός Πολίτης είπε...

Συμφωνώ: Μακρυά από μας η πατριδοκαπηλεία και η αρχαιολαγνία. Αλλά η πλήρης άρνηση της είναι εξίσου κατακριτέα (μου θυμίζει κομπλεξικά παιδιά που μηδενίζουν τα επιτεύγματα των γονιών τους). Πιστεύω ότι ο αγώνας να ξεπεράσουμε τους αρχαίους Έλληνες είναι άνισος - Οι πιθανότητες να τους ξεπεράσουμε είναι αντικειμενικά ελάχιστες: Αξίζει να προσπαθήσουμε, δεν πρέπει όμως να θεωρούμε το παρελθόν παραγεγραμμένο.

Αυτό δεν σημαίνει όμως και ότι σαν σύγχρονη Ελλάδα (και όταν λέω σύγχρονη δεν εννοώ τα τελευταία 20 χρόνια) δεν έχουμε προσφέρει έστω και λίγο, τόσο πολιτικά (π.χ. με την στάση μας στον Β' Π.Π.), όσο πολιτισμικά (π.χ. με τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη) και με την στάση μας ως κοινωνία (π.χ. στο θέμα των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας). Δεν είμαστε παράδειγμα προς μίμηση συνολικά αλλά έχουμε τις καλές μας στιγμές (που και αναλογικά είναι περισσότερες από αυτές άλλων - αλλά αυτό είναι μια λάθος σύγκριση μιας και πρέπει να συγκρινόμαστε με τα καλύτερα και όχι με τα χειρότερα).

Βέβαια όπως έγραψα και παραπάνω, όλα αυτά δε σημαίνουν ότι δεν πρέπει να γίνουμε καλύτερη κοινωνία, καλύτερη χώρα, καλύτεροι άνθρωποι. Επιβάλλεται. Αλλά αυτή η βελτίωση δεν μπορεί να γίνει με οικονομικά κριτήρια και επειδή μια μικρή ομάδα ανθρώπων το αποφάσισε.

Όσο για το 2ο σχόλιο...Αν δεν γίνονταν μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα πριν από 15 μέρες, το ελάχιστο όριο εισφορών θα είχε πάει στα 40 χρόνια και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα ήταν ακόμα χειρότερες κατά τις μαρτυρίες των όσων είχαν την τύχη να συναντηθούν με τους εκπροσώπους της τρόικας...Δεν πήραν τα μέτρα πίσω, αλλά δείξαμε ότι ο κόσμος αντιδρά και μαζεύτηκαν (λίγο). Εγώ στα όσα έγραψε ο επιστολογράφος θα εστίαζα λίγο διαφορετικά: Στο ότι ο σκεπτόμενος κόσμος βλέπει ότι τα όσα πάθαμε εμείς είναι ένα προοίμιο για τα όσα θα γίνουν αύριο στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, την Μ.Βρετανία κ.ο.κ. Εξού και το "Learn from the Greeks (and resist)".

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί-γιατί αλλιώς τα χειρότερα θα έρθουν.