Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Δημοσκοπήσεις...

Είδηση: Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research("Βήμα της Κυριακής"), 55,2% δήλωσε ότι δέχεται το πακέτο με τους όρους που δόθηκε, ενώ το 44,6% το απορρίπτει. Στο ερώτημα αν αρνούνται τα νέα μέτρα ακόμη και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, απαντά καταφατικά το 35,6% και αρνητικά το 56,3%. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκφράζει την πεποίθηση ότι οι διαδηλώσεις δεν πρέπει να σταματήσουν, παρά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν. Υπέρ των κινητοποιήσεων τάσσεται το 53,2%, ενώ υπέρ της διακοπής τους το 44,3%. Στην ερώτηση «από πού προβλέπετε ότι θα προέλθει μια λύση αν δεν σας καλύπτει η κυβέρνηση Παπανδρέου;» το 66% δηλώνει: «Δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας MRB για την εφημερίδα "Real News",Στον δείκτη "ικανότητα διακυβέρνησης", η κυριαρχία του "κανένα" (45,9%) ενισχύει την απεικόνιση αυτής της δυσαρέσκειας. Τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι "απογοήτευση" (43,5%), "οργή" (40,8%) και "ντροπή" (34,1%), ενώ μειώνεται η θετική διάθεση για θυσίες, από το 59% του Φεβρουαρίου, στο 31,1% σήμερα. Οριακά αλλά με πλειοψηφικό ποσοστό (52,2%) οι Έλληνες πιστεύουν η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 59,1% των πολιτών δηλώνει ότι οι θυσίες που θα γίνουν λόγω της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
Υπέρ του μηχανισμού στήριξης δηλώνει και το 54,2% όσων μετείχαν σε σφυγμομέτρηση της Alco για το "Πρώτο Θέμα", σε περίπτωση που η εναλλακτική είναι η αυτόνομη πορεία, με κίνδυνο τη χρεοκοπία. Έτοιμο να πάρει το ρίσκο εμφανίζεται το 33,2%, ενώ δεν έχει διαμορφώσει άποψη το 12,6%.
Σε έρευνα της V-PRC για την "Αυγή" σ'ερώτημα της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι μια λάθος πολιτική, το 33% ότι είναι μια σωστή πολιτική και το 11% απαντά "ούτε λάθος, ούτε σωστή".Συντριπτική είναι η εκτίμηση των πολιτών, σε ποσοστό που φτάνει το 86%, ότι τα μέτρα είναι κοινωνικά άδικα, την ίδια ώρα που το 67% δηλώνει ότι θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και το 60% ότι θα επιδεινώσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Σ' ανάλογη δημοσκοπήση του "Ελεύθερο Τύπο" της Κυριακής (έρευνα "Pulse") 8 στους 10 πολίτες αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση και την πορεία της οικονομίας, ενώ οι 6 στους 10 είναι κατηγορηματικοί αφού απαντούν με απόλυτο τρόπο «σίγουρα ναι». Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 72%, χαρακτηρίζει τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε και ψήφισε η κυβέρνηση ως «άδικα».Ενδεικτικό του τέλους της ανοχής απέναντι στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι το 57% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δείχνει ως υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 56% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει άδικα τα μέτρα. Οι ίδιοι ψηφοφόροι χαρακτηρίζουν λάθος την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να διαγράψει τους τρεις βουλευτές που δεν πειθάρχησαν με την κομματική γραμμή, καθώς το 53% δηλώνει ότι διαφωνεί με την αποπομπή τους.

Ανάλογη δημοσκοπήση δημοσιεύτηκε στο "Παρόν" της Κυριακής.

Σχόλιο: Όπως και να διαβάσει κανείς τ' αποτελέσματα, φαίνεται καθαρά η απογοήτευση του κόσμου, το αίσθημα για κοινωνική αδικία, και η διάθεση συνέχισης των κινητοποιήσεων. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται η διάθεση να επιμεριστούν ευθύνες σε όλο το πολιτικό σύστημα, ενώ πλέον από το στόχαστρο δεν ξεφεύγει ούτε η σημερινή κυβέρνηση.
Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις πρέπει να διαβάζονται με προσοχή, αφού ανάλογα με τη στάση που τηρεί κάθε εφημερίδα απέναντι στα μέτρα καθορίζονται και οι ερωτήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στο "Βήμα" όσο και στο "Πρώτο Θέμα" (που στέκονται υπέρ) τίθενται ερωτήματα τύπου "ΔΝΤ ή χρεοκωπία" με την πλειοψηφία των πολιτών να δίνει την προφανή απάντηση. Βέβαια η πλειοψηφία δεν είναι τόσο μεγάλη όσο πιθανόν να ήταν θεμιτό από τους συντάκτες τον ερωτήσεων (56% και 54% αντίστοιχα),πράγμα που δείχνει ακόμα και σε εσχατολογικού τύπου ερωτήματα προτιμάτε η άλλη λύση. Η ευκαιρία δυστυχώς όμως δεν χάνεται - και το αποτέλεσμα είναι δραματικού τύπου πρωτοσέλιδα όπως αυτό του Πρώτου Θέματος ("74% λέει σταματήστε τις απεργίες"). Βέβαια το ερώτημα που τίθεται από την εφημερίδα είναι "Θεωρείτε ότι πρέπει να περιοριστούν οι απεργίες σε λογικά επίπεδα" και όχι "Πιστεύετε ότι πρέπει να σταματήσουν οι απεργίες" αλλά όπως είπαμε οι εντυπώσεις είναι για να δημιουργούνται.

Από την άλλη οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, κάνουν αυτό που έπρεπε να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, δηλ. πολλές ερωτήσεις που να επιμερίζουν τις ευθύνες και να συγκεκριμενοποιούν το πρόβλημα, δίνοντας έμφαση στην κυβέρνηση και όχι στις ευθύνες των κομμάτων που υποστηρίζουν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο σε μία από τις δημοσκοπήσεις ("Αυγή") τίθενται σε ψηφοφορία οι εναλλακτικές κινήσεις που θα μπορούσε ν' ακολουθήσει η κυβέρνηση αντί της προσφυγής στον μηχανισμό.

Γενικά πάντως δίνεται η εντύπωση ότι ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια του, και ίσως αυτό να είναι το πλέον ανησυχητικό μιας και απ'ότι φαίνεται, τα χειρότερα έρχονται...

Πηγές: Εφημερίδες "Έθνος της Κυριακής", "Τύπος της Κυριακής", "Παρόν", "Πρώτο Θέμα", "Αυγή της Κυριακής", "Real News", "Βήμα της Κυριακής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: